onsdag 4 juli 2012

Syrliga risnudlar med citron, ingefära och honung

Det var ju så gott med risnudlar när jag gjorde det sist, och Pysen ville gärna ha nudlar, så då fick det bli en ny risnudelwok. Denna gång misslyckades jag dock med nudlarna - de fick ligga 30 sekunder för länge i det heta vattnet, vilket resulterade i ett stort kladd. Med andra ord: 3 minuter EXAKT på sekunden är det som gäller för Santa Marias breda risnudlar om man vill få dem perfekta. Om du inte äter honung - använd sirap eller socker istället. Delar av familjen fick vårrullar till nudlarna - jag brukar köpa storpack av veganska vårrullar importerade från Kina. Här i Örebro har jag hittat dem på Citygross, i Uppsala fanns de på ICA Maxi och Nelins.

SYRLIGA RISNUDLAR MED CITRON, INGEFÄRA OCH HONUNG
1 gul lök i skivor
2 skivade morötter
250 g broccoli i buketter (använd stjälken också!)
150 g strimlad vitkål
1 burk minimajs
½ msk finriven ingefära
2 finrivna vitlöksklyftor
finrivet skal av ½ citron
saft av 1 citron
1 msk honung (eller sirap eller socker)
1 msk soja
250 g breda risnudlar

Fräs lök, morötter, broccoli och vitkål tills grönsakerna är lagom mjuka. Blanda under tiden ihop ingefära, vitlök, citronskal, citronsaft, honung och soja. Häll hett vatten över risnudlarna, lägg på ett lock och låt det stå i 3 min EXAKT. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten (de kan ligga i kallt vatten tills de ska användas om man vill det). Häll citronblandningen över grönsakerna, woka en liten stund till och blanda ner nudlar och minimajs. Värm försiktigt.

4 kommentarer:

 1. Låter supergott.

  Tack för dina kommentarer, vännen.
  De betyder mycket!

  Massor med kramar/
  Luiza

  SvaraRadera
 2. Kan alltid tipsa om att lägga risnudlar i blöt ca 10-12 minuter i kallt eller varmt vatten (kranvattenskapacitet) så behöver du inte vara så exakt. Ugn, mikro eller stek. På så sätt behöver du inte vara så noga med sekunderna och riska förstörda risnudlar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat det också, men tycker att risnudlarna då får en hård "kärna" innerst, i alla fall när jag använder de lite tjockare breda risnudlarna som i receptet ovan.

   OBSERVERA att det inte är någon höjdare att använda varmvatten från kranen till matlagning p.g.a. risken för höga halter av ohälsosamma metaller och bakterier! Varmvattnet har man för att duscha, diska och tvätta i. Jag skulle aldrig använda det till matlagning, vare sig som "ingående vatten" i form av soppor, buljonger, tevatten etc. eller för blötläggning (blötläggningsvattnet sugs ju upp av det blötlagda livsmedlet och hamnar på så sätt i vår mat). Kallvatten är det enda som duger, annat än för att tvätta och skölja frukt och grönsaker i.

   Radera