tisdag 12 juni 2012

Råg-vetebullar

Här kommer ett recept på bröd av 1½ påse mjöl. Typ. Jag kan inte riktigt kalla det för rågvetebröd, eftersom man då skulle kunna tro att det är bakat av rågvete (Triticale, en korsning mellan vete och råg, som funkar att odla på lite sandigare jordar än vad vete gör, ger lite högre avkastning än vanlig råg, och inte lägger sig när kärnorna börjar mogna), vilket det alltså inte är. Jag har faktiskt testat att baka på just rågvete. Det blev INTE bra. Rågvete används som fodersäd, men man måste ju testa... Hur som helst, brödet här innehåller mest vetemjöl, så det blir fluffigt och lätt. Tack vare rågen blir det lite mer tuggmotstånd än annars. Idag blev det nyponsoppulver i, men jag har även testat att göra det med fruktsoppulver. Jättegott, tycker mannen (själv äter jag ju inte gluten). Brödet går även att baka ut som limpor.

RÅG-VETEBULLAR, många
2 kg vetemjöl
500 g grovt rågmjöl
100 g jäst
kanske 1 liter vatten
3/4 dl nyponsoppulver
1-1½ dl rapsolja
100 g solrosfrön
100 g oskalade sesamfrön

Blanda samman alltihop till en deg som går att knåda - den ska inte vara för torr, men heller inte för kletig. Justera konsistensen med vattenmängden. Knåda rejält i 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme (jag använder en jättestor gryta när jag bakar, lägger bara på locket när degen ska jäsa - dragfritt utan ansträngning!). Knåda degen en stund och dela sedan i bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs i 30 min under bakduk. Grädda i 20-25 min, 225 grader, mitt i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: Om du vill göra limpor istället, dela degen i 4 delar. Kavla ut till en platta, och rulla ihop från långsidan till en rulle (som en rulltårta). Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs i 1 timme. Grädda sedan långt ner i ugnen, 175-200 grader i 40-60 min. Knacka på undersidan av limporna - om det låter ihåligt är de färdiga.

1 kommentar:

  1. Om du bara visste hur mycket din kommentar betyder för mig... för du kunde läsa mellan raderna. Ja, det har varit en del "diskussioner" här hemma, och det driver mig till vansinne. Jag är så trött på att missförstå, bli missförstådd och brusa upp för ingenting...samtidigt, vadå ingenting? Försök att amma själv, liksom...så har jag lust att säga ibland... Nä, fifan vad jobbigt det kan vara ibland. Det är verkligen en sak som får mig att må så jäkla dåligt... Jag gör det här imorgon, på amningscentralen, sen får vi se. Alltså hon blir iallafall inte mätt på min bröstmjölk, så varför hålla på? Ingen mår bra av det. Varken jag, Anders eller hon.

    Tack för att du delade med dig av din erfarenhet i det hela. Det uppskattar jag djupt.

    Massa kramar till dig.
    Luiza

    SvaraRadera