fredag 15 juni 2012

Glutenfria våfflor med lite morot i

Ibland är det lite svårt att få med sig Pysen hem från dagis. I synnerhet på måndagar, när jag hämtar honom tidigt för att vi ska få lite mystid tillsammans. Då får han gå hem FÖRE mellanmålet på eftermiddagen, och det är inte så populärt. Så en solig majdag, när träden och buskarna just hade slagit ut, lovade jag att vi skulle göra våfflor när vi kom hem. Sagt och gjort. GOTT, tyckte Pysen - han älskar våfflor. Två stycken med äppelmos och jordgubbsglass slank ner i hans mage innan han var belåten. Mätt var han nog långt tidigare...


GLUTENFRIA VÅFFLOR MED LITE MOROT I, en liten sats
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
1-2 msk sojamjöl
1 krm bakpulver
4 dl sojamjölk (gissningsvis)
1-2 msk rapsolja
½ finriven morot
mjölkfritt margarin till våffeljärnet

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sojamjölk och olja så att det blir en jämn, ganska tjock smet. Tillsätt moroten. Hetta upp våffeljärnet och smörj det lätt med mjölkfritt margarin. Häll i ca 3/4 dl smet och grädda till våfflan blir gyllenbrun. Låt svalna på galler - godast att äta direkt. Våfflor som blir över kan frysas in och värmas i brödrosten.

TIPS! Några av mina vänner har allergiska barn. Så här kan du göra våfflorna mer allergivänliga:
Sojafritt: Strunta i sojamjölet, använd havre- eller rismjölk istället för sojamjölk
Morotsfri: Strunta i moroten. Om du vill ha i någon grönsak - ta en liten potatis istället
Överkänslighet mot vissa aminosyror (det man testar vid PKU-provet på nyfödda): Använd lågproteinmjömix (tror att Semper har en variant), eller ersätt bovetemjöl och sojamjöl med rismjöl (lägre proteinhalt naturligt) eller maizena (majsstärkelse). Byt ut sojamjölken mot rismjölk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar