onsdag 2 maj 2012

Aubergine- och squashlasagne

Efter alltför många veckor av magsjuka och förkylningar, vilket betyder inte så mycket matlagning, fanns det en del som behövde ätas upp i kylskåpet. Som två stackars auberginer som höll på att bli dåliga. Det fick bli grönsakslasagne utan lasagneplattor till middag. Klyftpotatis, brytbönor och ajvar reilish till. Så det kanske är mer gratäng än lasagne? Skit samma, gott var det i alla fall!

AUBERGINE- OCH SQUASHLASAGNE
2 hackade gula lökar
1 grovriven morot
100 g grovriven rotselleri
2 hackade plommontomater
2 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 dl vatten
½ msk stark chilisås (av chilifrukter, inte tomat)
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
2 auberginer, skivade på längden
1 squash, skivad på längden
200 g tofu
1-2 dl vatten
1 msk senap
näringsjäst att strö över efter gräddningen (vitaminerna är värmekänsliga!)

Fräs lök, morot och rotselleri i 10 min. Tillsätt tomater, vitlök och lagerblad. Sjud under lock i 10 min. Häll i vattnet och puttra vidare i 20 min. Smaka av med chilisås, timjan och svartpeppar. Stek aubergineskivorna i grilljärn så att de blir hyfsat mjuka. Mixa tofu, vatten och senap till en kladdig smet. Lägg ett lager grönsaksröra i botten på en ugnssäker form. Lägg ett lager aubergineskivor över. På med mer grönsaksröra, sedan tofukladd, squash, grönsaksröra, tofukladd, aubergine, grönsaksröra och överst tofukladd. In i ugnen, 200 grader i 45 min (passa på att gör klyftpotatis samtidigt). Strö näringsjäst över innan serveringen.

4 kommentarer:

  1. Ser riktigt smaskens ut.

    Hoppas ni kryat på er nu.

    Ha en fin dag.
    Kramar/
    Luiza

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Näringsjäst, tja, det är helt enkelt jäst som inte är "jäst som man bakar bröd av". Skämt åsido. Jag använder en sorts flingor som finns at köpa här: http://veganlife.se/product.html/engevita-naringsjastflingor?category_id=24, men den är grymt svår att få tag på (enligt mig). Smakar lite som smakförstärkare eller "ostigt". Det går utmärkt att göra lasagnen utan dem. Om man vill kan man istället riva över lite sojaost, gärna smältbar sådan, mot slutet av gräddningen. Eller helt enkelt strunta i att hälla någonting ovanpå över huvud taget.
      Kramis

      Radera
  3. Låter extremt gott, oavsett!!

    SvaraRadera