lördag 7 maj 2011

Kinesisk gryta med "mock chicken"

Ibland är det skönt att gå genvägar i köket. Jag gör det inte så ofta, utan propsar, som ni nog vet, på att för det mesta laga det mesta från grunden, men ibland räcker inte tiden och orken till. Då är det praktiskt att ha en och annan konserv eller tetra i skafferiet. "Mock chicken" är en sådan bra-att-ha-grej. Dock tillverkas den där kycklingimitationen av vetegluten, så jag äter det inte själv. Däremot går det utmärkt att bjuda gäster på, eftersom det är någonting som är lite lagom exotiskt. Mock chicken finns att köpa i asiatiska butiker, och borde kunna ersättas av mock duck (som finns på samma ställen), abalone-imitation, eller en burk av Mrs Cheng's kinafärs, som finns i vanliga livsmedelsbutiker. Det senare alternativet har jag dock aldrig använt själv, så jag har ingen aning om hur det blir. Vill du göra grytan från grunden? Använd stekt gluten marinerad i soja, salt, socker, olja och vatten, så blir det nog hyfsat likt. Rekommenderar att servera grytan med tofu med sweet chili och woksås samt kinesisk gurksallad för att imponera på gästerna!

KINESISK GRYTA MED "MOCK CHICKEN"

1 torkad tofustång (fu chok), blötlagd i hett vatten i 1 timme och skuren i bitar
4 tunna skivor ingefära
1 skivad morot
300 g skivade champinjoner
5 blad grovt hackad salladskål
½ skivad purjolök
1 burk (ca 400 g) "mock chicken", inklusive spad
soja
½ tsk kinesisk fem kryddor
1 krm socker
maizenamjöl utrört i lite kallt vatten

Woka ingefäran i olja tills den blir lite brun. Tillsätt morötter och svamp och woka vidare i några minuter. Blanda i salladskål och purjolök och woka ett par minuter till. Tillsätt mock chicken-bitarna skurna i mindre delar, spadet, tofustångbitarna, soja, fem kryddor samt socker och låt puttra under lock i 5-10 min. Red av med maizena till en lagom simmig sås. Servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar