söndag 29 maj 2011

Den godaste marinerade tofun

Ibland uppfinner man någon rätt som blir så god att den ständigt återkommer på matbordet. Det här är en sådan rätt. Busenkel, men vansinnigt god. Helst ska tofun dra i marinaden i något dygn, men om man inte har tid med det, räcker det med ett par timmar. I värsta fall kan man koka tofun i marinaden i 15-20 minuter och sedan steka den eller servera den i skivor. Alternativt skiva tofublocket och marinera skivorna. Jag äter den här tofun kall som den är, kokt eller stekt. Eller först kokt, och sedan skivad och stekt. Smaskigt tycker hela familjen!

DEN GODASTE MARINERADE TOFUN
400 g hårdpressad tofu (hela blocket, eller i cm-tjocka skivor om man har bråttom)
2 msk soja (japansk eller kinesisk efter egen smak)
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk kinesiskt "fem-kryddor"-pulver
1-2 dl vatten (så att marinaden täcker tofun)

Blanda samman soja, vitlök, fem kryddor och vatten i en fyrkantig burk med lock. Lägg i tofublocket och fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker tofun. Ställ in i kylen och marinera något dygn. Alternativt: skär i skivor och lägg i marinaden i 20 minuter.

Serveringsalternativ: Kall som den är.
Kokt i 20 min (stark värme) i marinaden, sedan skivad (som på bilden).
Stekt i olja på hög värme så att tofun får färg.
Först kokt enligt ovan, sedan stekt enligt ovan (ger mer smak än att bara marinera och steka direkt).

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Ska testa detta! Men en fråga: Om man har marinerat den länge och sedan tänker koka, ska man koka den i marinaden eller i vanligt vatten?

    SvaraRadera
  2. Åh, bra fråga - jag kokar den i marinaden. Då smakar den riktigt mycket! Ska lägga till det i receptet...

    SvaraRadera
  3. Tack! Ska testa idag. :-)

    SvaraRadera