tisdag 1 september 2020

Spett med röd curry och inte sataysås

Jaha. Vad ska jag kalla den här rätten, som ursprungligen heter Tofuspett med röd curry och sataysås, och kommer från "Vegansk street food" (2018) av Lamyai Vozzi och Adiah Samphani, när den varken innehåller tofu, jordnötter eller kokosmjölk? Dessutom saknade jag en hel drös andra ingredienser, så det blev verkligen en egen tappning av originalet. Fjäsk för 2½-åringen visade sig vara helt onödigt, för det enda han ville ha, var risnudlar. Men JAG tyckte att det var gott, så rätten får hamna här på bloggen ändå. Passar bra på buffé och slinker ner som snacks också, för den delen. 

SPETT MED RÖD CURRY OCH INTE SATAYSÅS, 8 spett och mycket sås
Spett:
3 dl kokt kallt jasminris (volymen avser färdigkokt ris, borde vara ca 1-1½ dl okokt)
1 msk lökpulver
1 riven vitlöksklyfta
1 msk röd currypasta
1 msk tomatpuré
1 msk kokossocker
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
2 dl majsmjöl
2 msk rapsolja till stekning
8 grillspett

Blanda riset med alla kryddor. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en ganska fast smet. Forma 8 avlånga korvar runt grillspetten (gör nu såsen, annars hinner spetten kallna) och stek på medelvärme i en rejäl skvätt olja. De ska få lite färg och bli knapriga runt om.

Sås:
½ liten finhackad rödlök
1 msk rapsolja
1 msk röd currypasta
1 dl rostade solrosfrön, mixade till fint mjöl
2½ dl vatten
1 msk pressad lime
1 msk kokossocker
1 krm salt

Fräs löken i olja tills den blir mjuk. Rör ner currypastan och fräs någon minut till. Blanda ner övriga ingredienser och låt det hela puttra ihop på svag värme under omrörning, ca 5 min. Späd med mer vatten om såsen verkar för tjock.

Servera spett med sås, nudlar och gärna någon grön grönsak (kokt broccoli hos oss).

Nötfri, naturlig glutenfri, sojafri, äggfri, vegansk, men kolla currypastan om du inte gör den själv! Om du inte tål kokos kan du använda brun farin eller råsocker istället för kokossocker. Ris går förmodligen utmärkt att byta mot annat kokt gryn (t.ex. hirs, quinoa eller durra), och majsmjöl kan ersättas av annat mjöl som man tål (ursprungsreceptet innehåller bovetemjöl). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar