söndag 23 augusti 2020

Nomminom-bollar som smakar biskvi

Dessa små mumsiga kakor har snabbt blivit en av mina favoritkakor. Få, enkla ingredienser, av rena råvaror, enkla att göra, och lite för enkla att äta upp också. Dock är de förhållandevis nyttiga, så det dåliga samvetet behöver inte bli så dåligt som det hade varit om man hade ätit motsvarande mängd "riktiga" kakor med en massa socker och fett. Inspirationen, eller kan hända ursprungsreceptet, kommer från Tankekakorna i Therese Elgqvists bok "Växtbaserat", men jag har bytt ut en del ingredienser för att anpassa kakorna till våra allergier.

NOMMINOM-BOLLAR, ca 20 små
ca 3/4 dl solrosfrön mixade till mjöl
ca 3 dl quionoamjöl (jag mixar själv)
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ceylonkanel
½ tsk nymalen kardemumma
½ tsk vaniljpulver
10 färska dadlar, skalade och urkärnade
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 2 msk vatten till puré. Blanda samman med det torra, och så mycket vatten att det blir en lite kladdig deg. Forma små bollar, ca 2 cm i diameter, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 15 min. Förvara torrt.

Hyfsat allergivänliga kakor, som är naturligt glutenfria, havrefria, nötfria, sojafria, majsfria, risfria, vegan. Om man inte tål quinoa kan man testa att använda bovetemjöl eller amaranthmjöl istället (det tål inte Prinskorven) och solrosfrön kan bytas mot andra frön/nötter som man tål. Kryddorna kan ersättas av andra - eller lägg till lite nejlika för pepparkakssmak. Dadlarna kan möjligen bytas ut mot blötlagda russin, som mixas.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar