tisdag 28 november 2017

No-bake cheesecake med citron och hallon

November-december är kalastider för vår familj. Både Pysen och Lillprins bus, och flera av deras kompisar, fyller år under den här perioden, så det är väldigt tight att få till alla firanden OCH hinna med julpyssel och julbak under samma period. När lill-hoppsan är född blir det förhoppningsvis ytterligare ett barn att fira precis innan eller runt jul - han är beräknad till 4 januari 2018... I år var vi dock "lata" och slog ihop barnens släkt-födelsedagskalas till ett och samma tillfälle. Det bjöds på soppa (se föregående inlägg) med hembakt bröd, och som "tårta" den här cheesecaken, som jag borde få sponsring av Oatly för, haha. Tårtan går förhållandevis snabbt att göra, går utmärkt att förbereda och bör nog stå åtminstone någon timme i kylen innan den serveras.

NO-BAKE CHEESECAKE MED CITRON OCH HALLON, 1 stor form
Botten: 225 g smulade digestivekex (kolla att de är veganska, vissa sorter innehåller skummjölks- eller vasslepulver eller andra mjölkprodukter)
100 g smält mjölkfritt margarin

Blanda ihop smulor och margarin och lägg i botten på en form med löstagbar kant. Min form är lite för stor, så det blev en ganska tunn botten.

Fyllning: 2 dl Oatly Fraiche
150 g Oatly På Mackan
2 dl vispbar havregrädde
1 dl strösocker (florsocker fungerar också)
2 tsk vaniljsocker
skal av ½-1 citron
1 dl vatten
1 påse vegegel (motsvarar 2 gelatinblad vilket i sin tur motsvarar ca 1 tsk agar-agarpulver har jag för mig)

Blanda ihop fraiche, på mackan, vispad grädde, socker, vaniljsocker och citronskal. Vispa ihop vatten och vegegel. Koka upp under omrörning. Rör ner blandningen i fraiche-smeten och blanda väl. Häll alltsammans över smulorna. Ställ kallt i någon timme minst så att fyllningen stelnar (min kaka fick stå i garaget en natt - där var det kylskåpskallt och kylskåpet inomhus var fullt).

Dekoration:175 g hallon (eller lite mer men mitt paket tog slut)
3 msk strösocker
1 dl vatten
1 dl vegegel

Blanda vegegel med vatten. Häll detta tillsammans med hallonen och sockret i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt svalna något och fördela sedan över cheesecaken. Ställ svalt i minst en timme till innan servering.

Man kan annars dekorera med valfria frukter, bär eller mer smul (alltså digestivekex blandade med smält mjölkfritt margarin), strössel, kokosflingor, eller något annat man gillar. Passar säkert bra med riven vit choklad (som i veganversionen oftast innehåller nötter dock), men kanske inte lika bra med mörk choklad.

Cheesecaken är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri, fröfri, vegansk. Innehåller gluten - kan möjligen göras glutenfri (men inte sojafri i så fall) om man använder glutenfria kex, sojabaserad fraiche, kokosbaserad färskost (Violife eller Jeezly t.ex.), och vispbar sojagrädde istället för motsvarande havrebaserade alternativ. Fyllningen bör då bli fastare eftersom soja- och kokosalternativen har annan konsistens än de havrebaserade.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar