onsdag 15 november 2017

Fladdermuspaj (potatispaj med soltorkade tomater)

Den här pajen är en variant av potatispajen här. Denna gång gräddade jag den som en lite mer "öppen" paj (utan täcke), dekorerad enbart med överbliven pajdeg utskuren till fladdermöss. Jag fyndade nämligen formar strax efter Halloween, till barnens stora förtjusning. Den som inte har fladdermusform kan förstås använda någon annan form eller helt enkelt använda all deg till botten istället.

FLADDERMUSPAJ (POTATISPAJ MED SOLTORKADE TOMATER)
Deg: 6 dl vetemjöl
75 g mjölkfritt margarin
3/4 dl kallpressad rapsolja (går även bra med vanlig varmpressad som smakar mindre)
några matskedar kallt vatten

Smula ihop mjöl och margarin. Tillsätt oljan och smula vidare. Blanda ner så mycket vatten att det går att forma smulorna till en deg. Låt den svälla i minst 10 min (börja med fyllningen under tiden) innan du kavlar ut den och lägger i en ugnssäker form. Nagga den i botten och lägg lite aluminiumfolie runt kanterna så att de inte ramlar ner när pajskalet förgräddas. In i ugnen, 15-20 minuter, 200 grader. Ta bort folien. Kavla ut eventuell överbliven pajdeg och tryck ut valfria dekorationer med kakform. 

Fyllning:
5 ganska stora potatisar (750 g), skalade, tunt skivade
olja att steka i (jag använde oljan som de soltorkade tomaterna låg i)
2-3 msk soltorkade tomater i mindre bitar
pepparmix (består av svartpeppar, paprikapulver, lök, senapsfrön, cayennepeppar, socker, salt m.m.)
1½-2 dl havregrädde
1 skivad tomat
10 cm strimlad purjolök

Stek potatisen i olja - beroende på stekpannans storlek kan du behöva steka i omgångar. Potatisen ska bli lite brun och nätt och jämnt mjuk. Krydda med pepparmix och blanda ner de soltorkade tomaterna. Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med strimlad purjolök och tomatskivor. Häll havregrädden över. Dekorera med överbliven pajdeg. Grädda, 200 grader, 40-50 minuter eller tills pajen har fått lite färg. Servera med sallad - gärna med baljväxter. 

Passar bra på buffé och kan frysas.

Pajen är äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, fröfri men innehåller gluten och senap (använd paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och salt istället för pepparmix för senapsfri variant). Går nog att göra glutenfri om man gör en glutenfri pajbotten (använd t.ex. durramjöl, bovetemjöl, finmalet rismjöl, majsmjöl, amaranthmjöl istället för vetemjöl) och ersätter havregrädde med annan grädde (t.ex. kokosgrädde, risgrädde, eller sojagrädde men då blir pajen inte sojafri längre). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar