GLUTENFRITT VEGANSKT FRÖKNÄCKE UTAN OLJA, 1 stor plåt
1 dl solrosfrön
3/4 dl kokosflingor (riven kokos)
3/4 dl linfrön
½ dl melonfrön
2 msk chiafrön
2 msk hampafrön (skalade)
2½ dl majsmjöl
½ tsk salt (mer om du vill, jag använder normalt sett väldigt lite salt i bakverk och bröd)
ca 2½ dl kokande vatten (tillsätt mer om degen blir för torr, ska hålla ihop och vara lite kladdig men absolut inte rinnig)
Blanda alla torra ingredienser och salt. Tillsätt vatten och rör ihop till en deg som håller ihop och är lite kladdig men absolut inte kletig eller rinnig. Platta ut med fuktad hand på ugnssäker silikonduk (jag tycker att det är enklast) lagd i långpanna eller på plåt. Alternativt kan du kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt. Dra sedan bort det översta bakplåtspappret innan gräddning. Skåra knäcket i lagom stora bitar. Grädda i 125-150 grader, mitt i ugnen, i 40-50 min. Om det börjar bli bränt men inte torkat än, sänk ugnsvärmen och låt eftertorka med ugnsluckan på glänt (eller varmluftsfläkten igång) på lägre temperatur eller i eftervärmen. Bryt i bitar när knäcket kallnat och servera sedan torrt. Ber om ursäkt för usel bild - det är svårt att få bra ljus när det är grått och mörkt ute...
Fröknäcket är nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, sojafritt, glutenfritt, vegansk. Utan tillsatt socker och olja. Innehåller inga allergener på "allergilistan" av ingredienser som enligt lag måste deklareras på ingrediensförteckningar med extra tydlig text. Däremot kan känsliga individer reagera på solrosfrön som är släkt med bl.a. morot, palsternacka och selleri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar