söndag 3 januari 2016

Linsburgare

En regnig morgon när planen var en längre cykeltur som skulle avslutas med lunch ute, slängde jag snabbt ihop de här burgarna, baserade på linser, som jag tänkte ha med som matsäck. Men - när mannen orkade upp ur sängen (kl. 7, jag har småbarn och vaknade kl. 5 av "måste tissa mamma!" och fick sedan inte en lugn stund) och vi hade överlagt en stund kom vi fram till att cykeltur i gråväder/regn och snålblåst - nej, det hoppar vi över. Istället blev det en promenad med barnen. Och burgare till middag.

LINSBURGARE (8-10 st)
2 dl röda linser
½ dl bulgur eller lupinbulgur (för glutenfri version, hittar du inte, så använd quinoa)
4 dl vatten
1 dl solrosfrön
1 msk kokosolja
1 dl näringsjästflingor
½ msk oregano
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
½ tsk rökt paprikapulver
½ dl ströbröd (glutenfritt) eller polenta
salt
mer ströbröd till panering
olja till stekning

Koka upp vatten, bulgur och linser i en gryta och sjud tills linserna har mjuknat ordentligt. Tillsätt frön, olja, näringsjäst och kryddor och mixa till en ganska slät smet. Tillsätt ströbrödet och låt smeten svälla en stund. Forma burgare, som är 2 cm tjocka. Lägg dem i ströbröd och tryck ut dem så att de blir cm-tjocka (om man gör så här fastnar ströbrödet bättre). Stek i olja på medelvärme. Servera direkt eller låt svalna. Burgarna "stelnar" lite när de kallnar, så de passar perfekt som matsäcksburgare mellan två brödskivor.

Tips! Gör miniburgare och servera på buffé!

Linsburgarna är mjölkfria, äggfria, nötfria, vegan, men innehåller solrosfrön och gluten. Kan göras fröfria om solrosfrön byts ut mot kokosflingor. Kan göras glutenfria om bulgur byts mot glutenfria gryn (lupinbulgur, ris, quinoa, bovete, hirs, amaranth, polenta...) och glutenfritt ströbröd (eller polenta eller pofiber) används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar