torsdag 28 januari 2016

Hemgjord granola utan raffinerat socker

Här kommer ett lite nyttigare recept på granola, d.v.s. rostad müsli, där jag istället för vanligt socker eller sirap har använt färska dadlar som sötning. Den är passar väldigt bra till naturell yoghurt (växtbaserad, såklart) eller som "knaper" över en fruktsallad. Glutenfri blir den om man använder ren havre, som är specialodlad och vidareförädlad under strikta förhållanden för att minimera risken för att gluteninnehållande spannmål hamnar i den färdiga produkten. Helt spannmålsfri har jag inte testat att göra den. Det brukar vara trassligt att ersätta just havregryn tycker jag, blir inte alls samma sak med hirs- eller boveteflingor. 

HEMGJORD GRANOLA UTAN RAFFINERAT SOCKER
4 dl havregryn
3/4 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl riven kokos
6 urkärnade färska dadlar
2 msk rapsolja
½ msk vaniljsocker eller 2 krm vaniljpulver
1 tsk malen kanel
2 msk russin
5 torkade aprikoser (osvavlade) skurna i mindre bitar

Blanda havregryn, frön och kokos på en bakplåtspapperklädd plåt. Mixa dadlar med olja, vaniljsocker och kanel och fördela med hjälp av fingrarna i gryn-frö-blandningen. Rosta i ugnen, 175 grader, 20 min. Rör om då och då så att det blir jämnt gräddat. Låt kallna. Blanda ner russin och aprikoser och häll granolan i en lufttät burk. 

Granolan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sesamfröfri, sojafri, men innehåller gluten (havre) och frön. Kan göras "glutenfri" om ren havre används (måste vara märkt glutenfri!), men det är inte alla glutenintoleranta som kan äta havre. Russin och aprikoser kan uteslutas eller ersättas av annan torkad frukt eller bär som man tål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar