Fick du saffran kvar efter julbaket? Här kommer ett tips på vad du kan använda det till. Baka dessa osötade, naturligt glutenfria, fiberrika brödbullar med mycket smak. Vacker gul färg av majsmjöl och saffran - och jättegott med jordgubbssylt på. Brödet är naturligt glutenfritt och baserat på ingredienser som går att hitta i en helt vanlig matvaruaffär.
GLUTENFRITT SAFFRANSBRÖD MED QUINOA- OCH MAJSMJÖL, 8 portionsbröd
1 dl quinoa malen till mjöl (eller 1½ dl quinoamjöl)
2 dl majsmjöl (finmalet helst)
1 dl pofiber
½ dl fibrex
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
12 g jäst
½ pkt saffran (d.v.s. 0.25 g)
salt efter behag
vatten till lagom konsistens
Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt så mycket vatten att det blir en lös smet. Rör om ordentligt. Låt jäsa i 1-2 timmar. Klicka med hjälp av sked ut till 8 portionsbröd, på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min. Grädda i 20 min, 175-200 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips: Jag har testat att göra det här brödet på andra mjölsorter också - senast 1 dl amaranthmjöl, 1 dl majsmjöl, 1 dl boveteflingor och ½ dl pumpafröprotein (går att byta ut mot pumpafrön mixade till mjöl). Behövdes då ca 5 dl vatten för att få "lagom" konsistens.
Brödet är naturligt glutenfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, vegan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar