I vår familj duggar födelsedagarna tätt i vissa månader. Barnen, deras kusin och flera av deras kompisar fyller år i november-december, och såväl jag som mannen, min syster, svägerska och flera andra vänner fyller år i februari-mars. Jag brukar inte göra tårta till VARJE kalas, men för att i alla fall barnen ska få blåsa ut ljus på - tårtan - brukar jag försöka baka någonting som går att sätta ljus i till dem. Den här tårtan gjorde jag till lillpysens kalas. Chokladbottnar, fyllning av banangrädde och vaniljkola med flingsalt på toppen. Och tre ljus. Såklart. DET är viktigt! Eftersom jag fick hjälp av födelsedagsbarnet att baka tårtbottnarna är receptet lite "mellan tummen och pekfingret". Även om vi mätte upp det mesta...
KOLATÅRTA MED FLINGSALT, CHOKLADBOTTNAR OCH BANANGRÄDDE
Chokladbottnar:
5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
ca 3-3½ dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och 3 dl vatten. Rör om till en slät smet. Om den är för tjock - tillsätt lite mer vatten. Smeten ska inte flyta ut, men heller inte klibba fast alltför mycket i vispen. Häll smeten i en smord och bröad rund form, gärna med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader (ej varmluft) tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan. Tiden beror på hur stor form du använder - min är ca 25-26 cm i diameter och kakan behövde vara i ugnen i ca 40 min. Låt kallna under bakduk. Dela i två bottnar. Lägg den ena på uppläggningsfatet med några bakplåtspappersremsor instuckna under (som kan dras bort när kolan har hällts över - om den rinner ner längs kanterna).
Banangrädde:
3 små bananer, mosade
2 dl vispbar veggogrädde (jag använde havrebaserad)
Vispa grädden. Blanda den med mosade bananer. Bred fyllningen över den ena botten och täck med den andra.
Vaniljkola med flingsalt:
2 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad)
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
flingsalt
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud till en tjock kola som nästan klarar kulprovet (d.v.s. går att forma till en kula när smeten droppas i kallt vatten). Rör ner margarin, vaniljsocker och en pyttegnutta salt. Låt svalna en liten stund. Häll smeten över tårtan, bred ut, och strö över lite flingsalt. Ställ kallt till servering.
Tårtan är mjölkfri, äggfri, sojafri (om du använder sojafritt gräddalternativ), nötfri, fröfri men innehåller gluten (vete, havre).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen blev uppskattad! Kolan var dock bara kladdig första dagen. Efter en natt i kylskåp blev den mer lik glasyr, d.v.s. lite sockrig. Jag tror att en gnutta glukos (eller honung om du inte är strikt vegan) avhjälper det.
Radera