torsdag 21 maj 2015

Glutenfria morotsbullar på lins- och durramjöl

Jag fortsätter med mina glutenfria bakningsexperiment. Ibland går det lite bättre, ibland lite sämre, och eftersom jag inte vill baka alls med rena stärkelsesorter (typ maizena, potatismjöl, tapioca) händer det ganska ofta att bröden blir lite kladdiga eller sjunker ihop efter gräddningen. Åtgärdas med mer fiberhusk/xanthangummi. Vilket ger ett studsigt bröd. SUCK! Smaken på dessa morotsbullar var det inget fel på alls. De var jättegoda! Och höll formen bra i ugnen. Fibermin är torkade morotsflingor, som går att hitta i välsorterade hälsokostbutiker eller på Internet. Om du inte får tag på det kan du byta ut det mot 1 finriven morot, samt minska vattnet till 6½ dl.

GLUTENFRIA MOROTSBULLAR PÅ LINS- OCH DURRAMJÖL, 12 små
100 g röda linser, mixade till fint mjöl (eller använd färdigt linsmjöl, som kan finnas i vissa livsmedelsbutiker - eller på Internet)
75 g durramjöl
30 g pumpafröprotein (jag använder det här; ersätt med samma mängd mixade pumpakärnor om du inte hittar eller vill beställa)
30 g pofiber
30 g fibrex
30 g fibermin (torkade morotsflingor, se ovan för ersättning)
15 g linfrön
10 g fiberhusk
1 g xanthangummi
15 g jäst (färsk)
7 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jäst och vatten. Rör om ordentligt i någon minut. Var inte orolig om degen är smetig och lös, den tjocknar efterhand. Täck över och låt jäsa i några timmar (minst 2). Forma till bollar med hjälp av en (eller två) matskedar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i någon timme. Grädda sedan i 200 grader (eller 175 grader med varmluft) i 25-30 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Morotsbullarna är glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, mjölkfria, äggfria, vegan. Innehåller pumpafrön och morötter som känsliga individer kan reagera på.

1 kommentar: