GLUTENFRITT HIRS-KANEL-FRÖKNÄCKE MED PROTEINBOOST
1 dl linfrön
1 dl hirsflingor
½-1 dl pofiber
½ dl hirspuffar (eller mer hirsflingor - jag har gjort dem med hirsflingor flera gånger också)
½ dl solrosfrön
½ dl riven kokos
1 skopa (ca ½ dl; 27 g) naturellt risprotein av GOD kvalitet (jag använder det här)
2 msk chiafrön
2 msk fibrex
½ msk fiberhusk
1-2 tsk malen kanel
4½-5 dl vatten
sötning efter behag (jag använde flytande stevia med kanel- och vaniljsmak)
Blanda alla torra ingredienser. Rör samman med vatten och sötning efter behag till en smet. Den tjocknar om den får stå en liten stund; tillsätt mer vatten om den blir för tjock och inte går att platta ut. Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt - jag använder en sked för att platta/bre ut smeten. Grädda i ugn, 125-150 grader (med varmluft, annars 150-175 grader), tills knäckebrödet är nästintill torrt. Plocka gärna ut plåten när brödet är läderartat i konsistensen och "riv" det i lagom stora bitar". Räkna med att det tar någon timme i ugnen. Sänk temperaturen mot slutet för att det inte ska bli bränt. När brödet är nästan torrt - stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt det hela kallna. Förvara torrt.
Tips: Om du använder sötat proteinpulver behövs ingen ytterligare sötning (enligt mig). Istället för stevia går det utmärkt att söta med agave, socker, sirap, lönnsirap eller något annat sött.
Knäckebrödet är glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt, sesamfröfritt och förstås veganskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar