torsdag 23 april 2015

Palsternacksstrips

Ett mycket enkelt tillbehör som åtminstone periodvis har varit uppskattat här hemma, både av barn och vuxna, är palsternacksstrips. Snabblagat; har man inte ugn går det utmärkt att steka dem i stekpanna istället. Vi brukar ha dem till risotto, klyftpotatis, grytor, biffar, blandade i sallader, så tja.... Till lite allt möjligt. Fungerar även bra på buffébord och är goda även kalla. Givetvis fungerar receptet bra även till andra typer av rotfrukter, som kålrot (föredrar att knåda in dem i senap istället innan gräddningen), rotselleri, persiljerot eller morot.

PALSTERNACKSSTRIPS
lagom många palsternackor, skalade och finstrimlade
rapsolja, helst kallpressad
lite salt
lite brunt socker (kokossocker, råsocker, farinsocker), lönnsirap eller honung om du äter det

Smörj en ugnssäker form med rapsolja eller någon annan olja du gillar. Lägg ner palsternacksstrimlorna - bör vara ett TUNT lager. Ringla lite olja över. Grädda i ugnen, 175-225 grader, tills de blir lite brynta och knapriga: Tiden beror på ugnstemperatur, hur tjocka strimlor du har gjort och hur stor mängd strimlor det är som ska tillagas. Rör om någon gång under tillagningen. Strö på lite salt och brunt socker/lönnsirap/honung. In i ugnen i 1-2 minuter till så att sötningen smälter. Klart att servera!

Palsternacksstripsen är veganska, mjölkfria, äggfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria. Personer som är känsliga mot selleri kan eventuellt även reagera på palsternacka, som tillhör samma växtfamilj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar