tisdag 14 april 2015

Glutenfritt linstunnbröd med mer fibrer och brödkrydda

Jag leker vidare med mitt recept på glutenfritt linstunnbröd. Första försöket blev lyckat, men jag skulle vilja ha dem liiite mer tuggiga och lite mer sega. Dessutom skulle jag vilja använda mindre fiberhusk... Så försök 2 kommer här, mest för min egen dokumentations skull. Denna gång struntade jag i att söta bröden, lät dem jäsa längre tid och tillsatte dessutom lite brödkrydda (anis och fänkål). Gräddade i stekpanna på spisen för att slippa sätta på ugnen. Vilket av tunnbröden som blev bäst? Jag vet faktiskt inte. Jag tror att konsistensen på dessa blev något segare, men att lite sötning faktiskt hade varit bra att ha i. Så nästa gång - i med agave igen. Och kanske lite mindre fiberhusk, bara det går att kavla ut bröden då...

GLUTENFRITT LINSTUNNBRÖD MED MER FIBRER OCH BRÖDKRYDDA
100 g röda linser
2½ + 2 dl vatten
15 g jäst
40 g durramjöl (sorghum flour), kan bytas mot t.ex. bovetemjöl
7 g fibrex
7 g pofiber
7 g tapiokamjöl (tapiokastärkelse; tapioca starch)
15 g fiberhusk
1 krm malen brödkrydda (anis och fänkål)
1 krm hjorthornssalt

Koka linserna i 2½ dl vatten tills de blir ordentligt mjuka. Låt dem svalna. Tillsätt 2 dl vatten tillsammans med övriga ingredienser och rör ihop det hela till en smet. Låt den jäsa i några timmar (min jäste nog i 6-7 timmar), och dela den sedan i 8-10 bitar. Kavla ut dem ganska tunt i glutenfritt mjöl eller pofiber (mycket, så att de inte fastnar), gärna med kruskavel. I annat fall måste tunnbröden naggas innan gräddning. Grädda i torr stekpanna med non-stick-beläggning, några minuter per sida på högre medelvärme (steg 6-7 av 9 på min induktionsspis). Låt svalna staplade på hög, inlindade i bakduk.

Bröden är mjölkfria, äggfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria, vegan. Innehåller baljväxter som personer som är allergiska mot soja och/eller jordnötter kan reagera på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar