torsdag 27 februari 2014

Glutenfria kikärtsplättar

Ett enkelt men genialiskt recept. Bara två ingredienser krävs i det enklaste fallet, och det blir över förväntan gott! Annars är jag lite småskeptisk till just kikärtsmjöl, som jag tycker kan få en ganska "rå" och framträdande smak i t.ex. glutenfritt bröd. Men i den här formen var det hur gott som helst! Så gott att jag gjorde en portion till lite senare på dagen... Om du vill steka plättarna utan fett behövs en stekpanna av "non-stick"-material. Annars kan du förstås tillsätta lite kokosolja, rapsolja eller margarin vid stekningen - ha även lite fett i smeten i så fall, så behövs mindre stekfett. Smeten kan kryddas efter behag; med god olja, vitlök, rosmarin, curry, timjan, salt, vaniljsocker, kanel - men kanske inte allt på en gång;-). Kryddningen bestämmer tillbehören - salt eller sött. Det är bara att välja! Det går att steka riktigt tunna plättar av den här smeten - me like!

GLUTENFRIA KIKÄRTSPLÄTTAR, 1 ganska liten portion (8 tunna plättar)
50 g kikärtsmjöl (besan/gram flour)
drygt 1 dl vatten
valfri smaksättning (örtkryddor, curry, vitlök, salt alternativt vaniljsocker, kanel, kardemumma, lakritspulver, kakao - du bestämmer!)
ev olja till stekning

Blanda kikärtsmjöl och vatten till en slät smet. Låt den svälla i ca 10 min. Stek sedan TUNNA plättar på medelvärme på spisen, ca 2-3 min per sida. Servera bums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar