söndag 6 maj 2012

Scones - mjölkfria förstås

Egentligen är jag nog bättre på att baka än att laga mat. Fast inte glutenfritt. Där är jag fortfarande nybörjare, och jag äter inte mycket bröd längre, eftersom jag har lätt för att må illa av det (IBS-mage). Scones är ju busenkelt, så enkelt att jag inte har tänkt på att publicera något recept på det. Men för den som inte är van att baka mjölk- och äggfritt kanske det kan vara på sin plats att ge en hint om hur man gör. Så - här kommer ett grundrecept som är enkelt att variera med olika mjölsorter, gryn, frön, nötter, torkad frukt, marmelad (i degen alltså) o.s.v.

SCONES - MJÖLKFRIA FÖRSTÅS!
5 dl mjöl (minst hälften vetemjöl, men sedan kan man experimentera att ersätta en del med rågmjöl, havregryn, boveteflingor, sesamfrön, solrosfrön, melonfrön...)
2 tsk bakpulver
½-1 dl rapsolja eller flytande mjölkfritt margarin
ca 1-2 dl vatten, sojamjölk, sojayoghurt eller någon annan sorts vätska

Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt matfettet och smula ihop alltsammans till en smulig deg. Tillsätt så mycket vätska att det går att få till en hyfsat fast deg. Platta ut till cm-tjocka kakor på en bakplåtspappersklädd plåt (antingen 2 kakor som man delar i fyra delar, eller 10 små "portionsscones"). Nagga med en gaffel och skåra eventuellt sconeskakorna så att de blir lätta att dela (se bilden). In i mitten av ugnen, 225 grader, i 15-20 min. Låt svalna under bakduk. Servera nästintill direkt, scones är godast färska.

Till sconesen på bilden har jag använt 1 dl rågmjöl, ½ dl fröblandning (oskalat sesamfrö, solrosfrö, melonfrö), 4 dl vetemjöl, rapsolja som matfett och vatten som degvätska. 

3 kommentarer:

  1. Åh, ser mkt mumsigt ut =).
    Brukar inte baka så mycket som jag skulle vilja, tyvärr, men det kanske blir mer av det sen ;).

    Tack för dina fina och omtänksamma ord och tips, jämt.

    Massa kramar/
    Luiza

    SvaraRadera
  2. Hej
    Provade att baka dem idag. På vetemjöl och sesamfrö.
    Lite salt skulle inte skadat.
    //Lasse

    SvaraRadera
  3. Jag använder väldigt väldigt lite salt, så de flesta recepten "mår nog bra" av en salttillsats för den som är ovan vid "lågsaltkost". Kan försöka komma ihåg att skriva till det i recepten. Men det är en vanesak med salt, och de allra flesta får i sig betydligt mycket mer än vad kroppen behöver... Efter några veckor med mindre salt tycker man att det mesta smakar på tok för salt om det är "normalsaltat".

    SvaraRadera