fredag 1 april 2011

Latmammans skåprensningstårta

Den här tårtan är nog ganska otypisk för att vara skapad av mig. Normalt sett vill jag göra det mesta från grunden, helst använda rena råvaror eftersom det är en större utmaning än att ta genvägen via färdiga grejer. Men ibland, t.ex. efter en tuff natt med en inte så glad pys följt av en tidig morgon, är det skönt att "fuska". Den här pajen tog inte lång tid att göra, och ingen ugn behövs. Däremot en frys. Och en mikrovågsugn. Det underlättar dessutom med en bra visp om man vill fluffa till vaniljsåsen. Eller en burk soyatoo-spraygrädde att blanda ut såsen med. Hoppa INTE över soygurten i chokladsmeten; den tillför härlig syrlighet till en annars ganska söt paj.

LATMAMMANS SKÅPRENSNINGSTÅRTA

Botten:

100 g smulade digestivekex (glutenfria om du inte tål gluten)
100 g smulade bragokex (eller glutenfria "milly"-barnkex eller kolakakor)
ca ½ dl mjölkfritt flytande margarin
1½ msk mörk sirap
1 tsk malen kanel

Fyllning 1:
100 g björnbär (eller andra bär; hallon eller blåbär borde bli supergott)
2 msk socker
1 msk maizena

Fyllning 2:

1 pkt (2-2½ dl) vaniljvisp (jag använde Oatly, som dock innehåller havre; använd annars 2½ dl vaniljkräm gjord på kokmarsanpulver och sojamjölk eller sojamjölk, maizena, socker och vaniljsocker)
(ev. 250 g Soyatoo-spraygrädde för extra fluffig fyllning; minska sockret i hemgjord vaniljkräm!)

Chokladsmet:

150 g mörk blockchoklad
1 dl naturell soygurt (jag använder Carlshamns)
1½ msk neutral olja

Börja med att klä en form med plastfolie (gärna med avtagbar kant, det underlättar). Gojsa ihop ingredienserna till fyllningen med så mycket margarin att det blir en smet. Tryck ut den i formen och ställ in allt i frysen. Blanda ihop fyllning 1 i en skål och kör i mikro till en ganska slät kräm (eller gör den i kastrull på spisen). Låt svalna litegrann. Fördela krämen över kexbotten. In i frysen igen medan du vispar upp vaniljvispen eller gör vaniljkrämen. Bred ut vaniljkrämen över björnbärskrämen och ställ tillbaks tårtan i frysen. Smält chokladen (låg effekt i mikro eller över vattenbad). Låt svalna lite. Tillsätt soygurt och olja. Fördela chokladsmeten över vaniljkrämen, som bör vara åtminstone halvfryst för att det ska bli bra. En vända till i frysen behövs innan det är klart att servera - gärna i halvfryst tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar