söndag 11 april 2010

Restaurangtips i Uppsala

Att vara vegan har blivit betydligt lättare med åren, tycker jag. Fler vet vad det är, fler "ersättningsprodukter" finns i vanliga butiker och det verkar vara en liten trend att dricka sojamjölk och käka bönor - vilket förstås är till nytta för oss som aldrig dricker vanlig mjölk och inte heller äter kött, fisk och fågel. Att "äta ute" kan fortfarande vara lite trixit, även om alltfler restauranger kan erbjuda andra veganalternativ än sallad med sallad. I Uppsala, där jag bor,har jag testat följande restauranger och caféer. Eftersom jag fortfarande äter gluten- och vetefritt, är det främst Asiatiska ställen som funkar... Listan är i uppdelad på stadsdelar och uppdateras när jag har testat någonting nytt värt att nämna!

CENTRUM
Indian Kitchen
Kungsgatan 25
- Familjens favoritrestaurang! Har många vegetariska och veganska rätter på menyn, dock inget bröd (gör mig ingenting eftersom jag inte äter vete och gluten) och inga efterrätter. Maten smakar fantastiskt bra, portionerna är rikliga och det kostar inte skjortan heller.

China River
Kungsgatan 57A
- Bra kinesisk restaurang som inte bara har "standard-försvenskade" rätter på menyn. Till och med jag, som är uppfödd på Kinamat, tycker att den sötsura såsen smakar som den ska, och att det finns "genuint kinesiska saker på menyn. Om man äter buffé, finns i alla fall wokade grönsaker, och eftersom sushi ingår, blir man mer än mätt. Sushin tillverkas för övrigt "på beställning" till varje bord även när man väljer buffén, så man slipper slafs och "föroreningar".

Mikaku Sushi
Vaksalagatan 32
- Jättegod sushi, vegansk med avocado (gillar jag inte), tofu, eller som maki med tofu, avocado, gurka och morot. Jag brukar även äta kimcheesallad, men den kanske innehåller fisksås? Har inte vågat fråga efter att jag åt den första gången (då var den vegan-OK)...

Messob
Sturegatan 4
- Mat från Etiopien och Eritrea, man äter med fingrarna. Flera veganska alternativ, men tyvärr inget glutenfritt, eftersom allt serveras med injera (surt bröd som liknar pannkaka och är veganskt). Helt OK priser.

Ekocaféet
Drottninggatan 5
- God lunchbuffé, när jag var där fanns ett veganskt varmrättsalternativ, och salladsbuffén var vegansk. På kvällarna är det dock dyrt och inte mycket mat för pengarna, även om det är gott. Icke-barnvagnsvänlig lokal.

Fröjas sal
Bäverns gränd 24
- Vegetarisk restaurang som dock har väldigt dåligt med veganska alternativ. Salladsbuffén är helt OK. Varning dock för salt mat!

Amazing Thai
Bredgränd 14
- Thaiställe med god mat, OK priser, men jag tyckte inte att man fick så himla mycket mat som jag skulle ha önskat.

Barista
Gågatan, mitt emot Stadsbiblioteket
- Var mitt favoritcafé förut, men nu tycker jag att stället blivit sämre. God latte, minus för att det kostar extra med sojamjölk. Få veganska matalternativ. Invarderas av barnvagnar (med tillbehör, d.v.s. barn och föräldrar) på vardagarna...

VÄSTER
Sasom´s kök Take away
Karlsrogatan 91B
- Thai- och Kinamat för avhämtning. Har flera veganalternativ, men se upp med chilipastan! Den innehåller räkpasta (enligt min man, som läste på burken - tas inte upp i den svenska innehållsdeklarationen, men framgår av den engelska). Låga priser och gott käk.

Mammas Meze
Karlsrogatan 74
- Har en särskild plats i mitt hjärta, eftersom jag och min man förlovade oss där:-). Tyvärr ingen glutenfri veganmat att nämna; sallad utan bröd blir man ju inte så mätt av. Mezerätterna innehåller i regel yoghurt (även hummusen!). Pizza kan man få utan ost. Mangosorben till efterrätt är dock himmelsk...

Kulturköket
Hågaby
- Har bara öppet på söndagarna när det gäller mat. Soppa och salladsbord, det mesta (allt?) vegetariskt och ofta veganskt. Gott och prisvärt - i synnerhet om man går dit i anslutning till söndagskonserterna i "kulturoasen" (valfritt inträde).

China Fast Food
Bredvid ICA Väst
- Har två alternativ som låter veganska. Ingen höjdare, men billigt. Man får vad man betalar för. Men välj något annat än wokad broccoli....

1 kommentar:

  1. Golden China är den kinarestaurang, som jag tycker har bäst utbud av kinakrogarna http://www.kinakrogen.se/menu.html

    Sushistället vid cantralstationen. har bla. sjögrässallader mm. Har ej hunnit testa ännu.

    SvaraRadera