torsdag 1 december 2022

Naturligt glutenfri allergivänlig rulltårtstårta

Till Pysen 13-årsdag (!) gjorde jag den här rulltårtstårtan. Födelsedagsbarnets önskemål var en allergivänlig tårta som även Prinskorven skulle kunna äta, med vanilj, hallon och choklad, och då jag hade lite ont om tid för bak dagen innan, fick det bli den här varianten, som går att få klar på en förmiddag. Jag utgick från det här receptet och modifierade sedan bara lite. Tårtan fungerar fint som "julstubbe" också.

RULLTÅRTA
2 dl fullkornsmajsmjöl (100 g)
½ dl fullkornsrismjöl (30 g)
en knapp dl majsstärkelse
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk xanthangummi
2 tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
3 dl växtdryck (rismjölk + drickbar kokosmjölk)
½ dl neutral rapsolja
1 tsk bittermandelarom

Blanda alla torra ingredienser noga. Rör ner vätska + olja och rör om till en smet. Bred ut den på bakplåtspapper lagt på en plåt, ca 1 cm tjockt (det blir smet till ungefär en normalstor ugnsplåt; min ugn är lite större än normala ugnar är). Grädda i 250 grader, ca 5 min. Strö lite socker över, dra över till en kall plåt, och låt kakan svalna helt. Lägg sedan ett bakplåtspapper över och vänd kakan upp-och-ner. Dra försiktigt bort bakplåtspappret.

HALLONSYLT
1 dl färdig sylt breds över kakan; om du inte har färdig - koka egen av 200 g hallon + 1 dl socker. 

VANILJFROSTING
100 g mjölkfritt smörgåsmargarin
ca 4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ingredienserna med en elvisp; det är grynigt och kornigt till en början men efter en tids vispande går ingredienserna ihop till en krämig frosting. Vispa den ett par minuter så att den blir vit och lite fluffig. Bred sedan frostingen över hallonsylten. Det gör inget om det blandas lite. 

Rulla ihop kakan från kortsidan så att det blir en rulle. 

GLASYR
1½ dl kokosmjölk (ca 18% fett)
150 g mjölkfri choklad (jag använde Odense mörka chokladknappar, spår av mjölk men nämner inget om spår av nötter)

Värm kokosmjölken så att den nästan kokar. Rör ner chokladen och rör runt tills den smälter. Låt krämen kallna. Bred den sedan tjockt över rulltårtan och dekorera med t.ex. frystorkade hallon, riven kokos eller strössel (Coop har veganvänligt). Förvara svalt till servering.

Den här tårtan är naturligt glutenfri, mjölkfri (om du väljer mjölkfri choklad), nötfri, fiberhuskfri, fröfri, baljväxtfri, vegansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar