NYTTIG GLUTENFRI SEMMELKAKA (NATURLIGT SÖTAD)
190 g naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse (jag tog 75 g fullkornsrismjöl, 20 g solrosfröprotein, 50 g fullkornsmajsmjöl, 25 g klibbrismjöl och 20 g tapiocastärkelse)
5 g bakpulver
ca 1 tsk nystött kardemumma
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
100 g vatten
Ytterligare 100 g vatten ungefär
20 g kallpressad rapsolja
Blanda alla torra ingredienser (mjöl, bakpulver, kardemumma). Mixa dadlarna med 100 g (1 dl) vatten och rör ner det. Tillsätt ytterligare så mycket vatten som behövs för att få en klibbig smet, ca 100 g till. Rör ner oljan. Häll alltsammans i en bakplåtspappersklädd eller smord och mjölad (med mjöl som du tål) form.
Gör fyllningen:
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
40 g solrosfrön
vatten
bittermandelarom
Mixa samman dadlar och solrosfrön med så mycket vatten att det blir en lös mandelmassa. Smaksätt med bittermandelarom efter behag. Klicka ut smeten ovanpå kaksmeten och "swirla" till den med en kniv eller sked. Grädda kakan i 200 grader varm ugn, ca 25 min. Låt svalna. Servera sedan, gärna med grädde, om du hittar någon du tål.
Kakan är nötfri, sojafri, baljväxtfri, äggfri, mjölkfri mandelfri, naturligt glutenfri, vegansk. Välj mjölsorter beroende på vad du tål. Solrosfrön kan ersättas med t.ex. melonfrön om du inte tål solros (hos oss är det bara solros som funkar) och jag skulle tro att man kan använda blötlagda russin som mixas med vatten istället för dadlar om man inte tål det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar