onsdag 25 juli 2018

Durumfoccaccia på en timme

Till sommarens (och höstens) bufféer och sallader kan det passa bra med ett bröd. Om du har ont om tid - eller i sista minuten kommer på att du vill bjuda på ett hembakt, kan det här vara ett gott alternativ. För att vara ett jäst bröd är det väldigt snabb-bakat. Durumvetemjölet kan bytas mot annat vetemjöl, eller en blandning av flera sorters mjöl. Man kan även tillsätta örtkryddor, örtolja, soltorkade tomater, frön eller frukt i degen om man så önskar. Brödet passar bäst att äta direkt, gärna lite ljummet.

DURUMFOCCACCIA PÅ EN TIMME
5 dl durumvetemjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
50 g färsk jäst (1 pkt torrjäst)
4 dl ljummet vatten 
2 msk kallpressad rapsolja (eller annan olja du gillar)
eventuell smaksättning (t.ex. örter, frön, soltorkade tomater i bitar, hackad torkad frukt, välj det du gillar!)
olja till formen
dekoration (jag använde flingsalt, solrosfrön, pumpafrön och lite färsk oregano denna gång)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och olja och rör ihop till en slät smet utan klumpar. Smörj en ugnssäker form med olja. Häll ner degen i den. Strö på valfri dekoration (flingsalt, oregano och frön på brödet på bilden). Jäs 30 minuter. Grädda sedan i 175-200 grader, ca 20 minuter (lite längre om du använder en liten form och därför får ett högt bröd, lite kortare om du använder en stor och därmed får ett plattare bröd).

Brödet är sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, kan göras nötfritt, kan göras fröfritt, veganskt. Har inte testat glutenfritt - men det borde gå om man använder lite fiberhusk eller xanthangummi för att binda ihop degen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar