onsdag 14 mars 2018

Borlottibönlimpa med russin och solrosfrön

Den här limpan bakade jag en dag när jag hade lite för mycket bönor och bönspad som jag inte visste vad jag skulle göra med. Jag tänkte att det kanske var ett bra sätt att lura i barnen lite baljväxter. De gillar bröd, men inte bönor, bortsett från konserverade vita i sötsliskig tomatsås, i chili sin carne (med sojafärs) eller möjligen gömda i väl mixad sås till lasagne. Lurendrejeriet lyckades och barnen smaskade limpa med god aptit. Som vanligt när jag bakar matbröd, varken mätte eller vägde jag någon av ingredienserna, men jag har försökt uppskatta mängderna.

BORLOTTIBÖNLIMPA MED RUSSIN OCH SOLROSFRÖN
3 dl kokta borlottibönor (cranberry beans) eller andra "smöriga" mjukkokta bönor (kokt volym, motsvarar ca 1 burk)
1 liter rågsiktsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl rapsolja
½ dl ljus sirap
½ dl russin
½ tsk salt (ta lite mer om du är van vid saltat bröd, jag bakar oftast utan salt)
20 g jäst
2 dl kokspad från bönorna
vatten till lagom konsistens
vetemjöl till utbakning

Mosa bönorna eller mixa dem (jag mosade med händerna). Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt blöta ingredienser och arbeta ihop allt till en smidig, lite kladdig deg. Den ska inte fastna i fingrarna men vara blötare än en deg enbart baserad på vetemjöl. Låt jäsa under bakduk/lock (jag använder gryta när jag bakar) i några timmar. Knåda igenom degen, forma till en limpa, och lägg i smord, mjölad avlång bakform modell större (2 liter). Om du inte har någon bakform: lägg limpan på bakplåtspapprad plåt istället. Den kommer då att jäsa lite mer på bredden än uppåt, och tiden i ugnen behöver kortas lite. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Baka i nedre delen av ugnen, 200 grader, i ca 35-40 minuter eller tills limpan har fin färg och låter ihålig om du knackar på undersidan av den. Pensla ovansidan med vatten 2 ggr direkt när limpan kommer ur ugnen och låt sedan svalna under bakduk 10 min. Lossa formen och låt kallna helt på galler under bakduk. Nygräddad är limpan svår att skiva, men efter ett par timmar går det fint.

Limpan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, men innehåller såväl gluten som frön och baljväxter. Solrosfrön kan ersättas av riven kokos, andra frön (pumpa, melon, sesam...) om man inte tål solros, eller uteslutas helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar