LINSLIMPA TILL JUL (JULPATÉ), många portioner
4 dl gröna linser
8 dl vatten
1 buljongtärning (vegansk)
1 stor hackad rödlök
3 dl röda linser
6 dl vatten
½ buljongtärning (vegansk)
2 msk chilisås (antingen sweet chilisauce eller tomatbaserad)
3 dl mixade/malda mandlar (kan ersättas av t.ex. solrosfrön om du är allergisk mot mandel)
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
2 msk polenta eller hirsmannagryn
2 msk grov senap
2 msk glutenfritt ströbröd (eller mer polenta/hirsmannagryn)
Koka gröna linser och lök mjuka i vatten + buljongtärning (tar ca 30 min). Häll av överflödig vätska och låt svalna. Koka de röda linserna i vatten + buljongtärning + chilisås (tar ca 15 min). Låt svalna. Blanda gröna och röda linser med mandel, kryddor och polenta till en smidig färs. Forma den till en limpa och lägg i smord, ströbröad ugnssäker form. Bred senap över och strö sedan på ströbrödet. In i ugnen, 200 grader, i 20-25 min. Servera med kokt brysselkål och rödkål.
Linslimpan är sojafri, glutenfri, äggfri, mjölkfri, vegan. Innehåller mandel (stenfrukt) - byt mot t.ex. solros- eller melonfrön för mandelfri/nötfri version. Innehåller baljväxter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar