söndag 10 december 2017

Kalljästa (långtidsjästa) lussekatter

När man har brist på sammanhängande tid och ändå vill baka, kan det vara bekvämt med kalljästa/långtidsjästa degar, där man kan göra ett moment, pausa en lång stund, fortsätta med nästa moment, pausa innan man gör de sista momentet - och pausar igen. Det här är ett typiskt sådant recept. Jag ville baka lussekatter med barnen efter skolan, men insåg att jag inte skulle ha tid att göra deg samma dag. Tyvärr hittade jag inte många recept på just kalljäst saffransbröd, så jag uppfann ett själv. Veganskt, nötfritt, sojafritt och tidskrävande - sett till antalet timmar från start till mål. Blir dock mycket saftigt och smakrikt tack vare den långa jästiden.

KALLJÄSTA (LÅNGTIDSJÄSTA) LUSSEKATTER, ca 35 st
Kväll dag 1: 5 g färskjäst
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ g saffran (1 pkt)
2-3 dl kallt vatten

Arbeta ihop till en smidig kladdfri deg. Ställ in i kylen över natten.

Morgonen dag 2:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
1.25-1½ dl strösocker
ca 2 dl kallt vatten

Arbeta in ingredienserna i fördegen och knåda den väl till en möjligen lite kladdig deg. Ställ den i kylskåpet i några timmar till.

Dagen dag 2: Dela degen i bitar (ca 30-35 st). Forma lussekatter. Dekorera med russin. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i rumstemperatur. Våra fick stå i ca 2 timmar. Grädda sedan i 225 grader, 5-10 min. Låt svalna under bakduk.

Man kan även forma degen till längder (gräddas längre tid) eller fylla med någon god fyllning (t.ex. mandelmassa + margarin, vaniljsocker + socker + margarin, dadlar + nötter) och baka ut som "vanliga" vetebullar. Gräddningstiden och -temperaturen får dock anpassas efter bullstorlek. Längder gräddas t.ex. vid lägre temperatur under längre tid än bullar.

Lussekatterna är äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, fröfria, vegan. Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar