3 stora morötter i skivor
1 stor palsternacka i skivor
1 bit butternutpumpa (ca 300 g) i bitar, lika stora och tjocka som rotfruktsskivorna
1 skivad rödlök
200 g brysselkål
2 äpplen, urkärnade, i tunna klyftor
½ msk torkad rosmarin
salt, svartpeppar, olja
Lägg allt utom äpplen och rosmarin på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugn, 200-225 grader i 10-15 min. Tillsätt äpplen och rosmarin och rosta vidare i 5-10 minuter.
300 g kikärtsrigatoni (pastarör)
50 g riven vegansk parmesanliknande ost (t.ex. Prosicano från Violife eller Jeezly Rivera; går även att använda annan vegansk ost, lite tärnad veggokorv, ½ dl näringsjästflingor eller något annat som smakar mycket).
Koka pastan 10 min (d.v.s. al dente). Blanda med de rostade grönsakerna och riven ost. Lägg i smord gratängform modell större.
2 msk bovetemjöl
2½ dl vatten
2½ dl mandelmjölk (ersätt med kokosmjölk eller risgrädde vid mandelallergi)
½ tärning grönsaksbuljong
½ msk grov senap
Vispa ihop i en kastrull. Låt koka upp och sjud i 5-10 min tills buljongtärningen är helt löst och såsen tjocknat. Häll såsen över gratängen. Täck den med aluminiumfolie. Grädda i 175-200 grader, långt ner i ugnen, i ca 25 min. Ta bort folien och låt gratängen få lite färg i ytterligare 5-10 min. Klart att servera - eller värma vid senare tillfälle! Gott med sallad till.
Gratängen är glutenfri, äggfri, mjölkfri, sojafri, kan enkelt göras nötfri (byt ut mandelmjölk mot risgrädde eller kokosmjölk) och är vegansk. Innehåller baljväxter (kikärtspasta) - ersätt med t.ex. majspasta eller annan glutenfri pasta vid baljväxtallergi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar