onsdag 18 oktober 2017

Vegansk korvgryta med morötter och majs

Här kommer en snabblagad rätt som uppskattades av delar av familjen i alla fall. Båda mina barn är rätt kräsna när det gäller mat - och båda totalvägrar för det mesta bönor och linser om jag inte gömmer dem i en mixad lasagnesås. Kikärter intages enbart i form av hummus eller möjligen som kikärtspasta (min äldsta bara om pastan är fri från sås, min yngsta enbart om pastan finns i gratäng, se föregående recept här på bloggen). Jag använder ändå inte så mycket färdiglagat, utan utgår från torra soja- och veteprodukter, alternativt naturell tofu. Men här har jag fuskat med "färdigkorv". Denna gång blev det Anammas som är helt baserad på sojaprotein, men oftast använder jag nog Astrid och Apornas soja- och veteproteinbaserade. Rätten blir glutenfri om man håller sig till Anammakorvarna och ersätter havregrädde med t.ex. sojagrädde och vetemjöl mot maizena eller bovete mjöl. Mina killar fick ris till grytan. Funkar även med pasta.

VEGANSK KORVGRYTA MED MORÖTTER OCH MAJS
1 gul lök i bitar
3 skivade morötter
rapsolja
3 skivade veggokorvar (Anamma, väger ca 50 g styck tror jag)
250 ml (1 pkt) havregrädde
3 msk tomatpuré
1 msk grov senap
1½ msk vetemjöl (kan ersättas av lite mer bovetemjöl eller lite mindre maizena)
1½ dl vatten
150 g fryst majs

Fräs lök och morötter i olja i ca 10 min på medelvärme. Tillsätt veggokorvskivor och låt fräsa i ytterligare 10-15 min tills de får lite färg. Det går snabbare med färsk korv än med halvfryst. Häll grädde, tomatpuré och senap över och rör om. Blanda ut mjölet med hälften av vattnet och rör ner det. Låt puttra ihop sig så att såsen tjocknar - tillsätt mer vatten om du tycker att såsen blir för tjock. Blanda ner majskornen och värm. Klart att servera!

Korvgrytan är nötfri, fröfri, äggfri, mjölkfri, vegan. Kan enkelt göras glutenfri om sojagrädde + maizena eller bovete mjöl används istället för havregrädde och vetemjöl (OBS! Kolla att korven är glutenfri också). Kan även göras sojafri om man använder veteprotein-baserad korv istället, men den kan vara svår att få tag på. Jag har brukat köpa från Seitanfoods (se länk till vänster) av märket Wheaty, som även kan finnas i veggo-specialbutiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar