torsdag 31 augusti 2017

Vegansk potatisgratäng med kokosmjölk

En "trotjänare" i vårt kök är potatisgratäng där man istället för "grädde" av något slag använder kokosmjölk. För oss som tidigare hade småbarn (som ska inte ha risdrycker p.g.a. risk för tungmetaller) varav en sojaallergiker och en vuxen som måste undvika havre, var detta ett toppenbra alternativ som passade alla. Sedan har gratängen fått hänga med, och även om alla numera kan äta både soja och ris, är det oftast denna variant jag gör. Den var ju godare (smakar lite sött)! Mina barn är inte så förtjusta i lök, så jag brukar göra halva gratängen med, och halva utan. Om man vill kan man även "pimpa" gratängen med andras smaker, som oliver (BLÄ enligt mig men de andra gillar), soltorkade tomater, hackad inlagd gurka, fräst svamp, bladspenat, morötter, palsternacka, sötpotatis eller något annat man tror kan passa. Om man pimpar gratängen mycket kan man servera den som en ensamrätt, annars som en del av en måltid eller buffé.

VEGANSK POTATISGRATÄNG MED KOKOSMJÖLK
1½ kg tunt skivad potatis
400 ml (1 burk) kokosmjölk
1 gul lök i tunna skivor
svartpeppar
salt
andra kryddor (t.ex. timjan, rosmarin, salvia) och smaksättningar (t.ex. soltorkade tomater, fräst svamp, fint skivade rotfrukter, bladspenat eller vad du nu gillar)
något att smörja formen med (kokosolja förslagsvis, går även bra med mjölkfritt margarin eller olja)

Varva tunt skivad potatis med salt, peppar, lök (i halva formen) och valfria andra smaksättningar om så önskas, i en smord ugnssäker form. Rör om i kokosmjölken så att den blir "slät" och häll den över. Tillaga i ugnen, ca 175-200 grader, ungefär 1 timme. Det går lite fortare om du använder en låg form/tunt lager gratäng än en hög form/många lager gratäng. Låt gärna stå en liten stund före servering.

På buffén på bilden serverade jag gratängen med tandoori-spiskumminkryddad ugnsgrillad blomkål, skivad veggoskinka (vetebaserad, Astrid och Aporna) griljerad med senap, ströbröd och mjölkfritt margarin, rödbets-morotssallad med äpple och pressad citron, gurksallad kryddad med
rostad sesamolja, vitlök, risvinäger och coconut aminos (sojafri soja), körsbärstomater, rostade frön (solros, pumpa, melon), sallad av belugalinser, morot, persika, tomat, franska örtkryddor, balsamvinäger och vitlöksolja, surkåls-kimchi, hemgjord hummus, tomatdressing, veggomajonnäs, olivolja och flingsalt. Mums! Blev bara lite rester när sex vuxna och två barn åt av maten på bilden.

Den här potatisgratängen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, fröfri, nötfri, sojafri - men innehåller kokosmjölk som känsliga personer kan reagera mot. Löken kan uteslutas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar