lördag 27 maj 2017

Seitankotletter som enkelt blir pulled seitan

Till det här receptet har jag använt ett ur Mattias Kristianssons bok Vegan BBQ och sedan modifierat efter eget huvud då jag inte hade alla ingredienser hemma. Jag är lite skeptisk till seitan. Tycker att konsistensen blir läskigt seg och sladdrig, nästan likt vissa animalier. När jag hade gjort "kotletterna" klippte jag därför två av dem i fina strimlor och stekte med BBQ-sås så att det nästan blev som "pulled vegkött". Barnen tyckte att pulled-varianten var god men ratade kotletterna.

SEITANKOTLETTER, 4 st
3 dl veteglutenmjöl
½ dl chilisås av ketchuptyp
1½ msk soja
1 tsk vinäger (jag använde lavendelvinäger baserad på rödvinsvinäger)
1 dl vatten

Blanda alla blöta ingredienser. Tillsätt glutenmjölet och knåda till en seg deg. Dela den i fyra delar och dra ut varje del till en platt "kotlett".

5 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
½ dl soja
några kvistar timjan

Koka upp alltsammans. Lägg ner kotletterna och låt dem sjudasvag värme i 30 min under lock. Jag har en induktionsspis, men det var lagom på steg 1 av 9 i värmeinställning. Häll av buljongen och låt kotletterna svalna.

1 msk paprikapulver
½ msk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
½ tsk svartpeppar
salt efter behag
rapsolja till stekning

Blanda ihop kryddorna. Gnid in kotletterna med blandningen (båda sidorna). Stek på ganska hög värme i olja, 3-5 min per sida eller tills kotletterna har fått stekyta och färg. Går även att grilla - pensla med olja innan du lägger kotletterna på gallret. Klart för servering! Vi åt med klyftpotatis, rårivna morötter, sallad av paprika, tomat, gurka, vegansk majonnäs och tomatdressing.

PULLED SEITAN
seitankotletter enligt ovan
rapsolja
BBQ-sås (jag använde en färdigköpt från Kung Markatta)

Klipp seitankotletterna i fina strimlor (går att skära också, men mindre disk med sax). Stek på ganska hög värme i olja i 5 min. Tillsätt BBQ-såsen, rör runt i någon minut och servera sedan.

Seitan innehåller gluten, så ingenting för glutenintoleranta! För att göra sojafri - ersätt soja med "coconut aminos" eller vegemite/marmite utrört i vatten. Nötfri, fröfri, mjölkfri, äggfri, vegansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar