söndag 16 juli 2017

Zongzi med mungbönor, svamp och lotusrot
Zongzi går i vår familj under benämningen "risbomber" eftersom det inte finns något svenskt namn på denna maträtt - om det nu kan kallas så. Det är väl snarare en typ av snack, som traditionellt sett äts i samband med drakbåtsfestivalen (Duanwu - se Wikipedia för mer info om zongzi). I Sverige har jag ibland fått zongzi av min pappa, som i sin tur har köpt av någon bekant som gör dem själv. Det är möjligt att det finns någon fryst variant i välsorterade asiatiska butiker, men jag är inte fullt lika säker på att dessa är veganska. Zongzi kan antingen vara fylld med en salt fyllning (traditionellt sett något fett fläsk... De veganska jag har fått i Sverige har varit fyllda med sojabönpasta) eller en söt (t.ex. röd bönpasta, se recept här på min variant). Det finns även helt ofyllda zongzi. Gemensamt för alla är att de består av vitt klibbigt ris (sticky rice/glutinous rice) som är inslaget i bambublad.

Vill du testa att göra dina egna zongzi behöver du några timmar på dig. Att bara fylla och snurra ihop paketen tar minst en timme (i alla fall om man gör en stor sats). Sedan tillkommer tid för att blötlägga och förbereda fyllningar, skrubba bambublad, klippa snöre och städa köket när du väl är färdig. Därför är det inte så ofta jag själv tar itu med det - var nog minst fyra år sedan senast. Men när väderleksrapporten lovade regn en hel söndag och jag hade alla ingredienser hemma fanns det ingen ursäkt längre. För en bättre instruktion än min på hur du fyller och "snurrar ihop" zongzi, kolla youtube eller t.ex. den här sidan.

ZONGZI MED MUNGBÖNOR, SVAMP- OCH LOTUSROT, 25 st
2 knippen (ca 150 g) torkade bambublad (finns i asiatiska affärer)
250 g delade skalade mungbönor (finns i asiatiska affärer)
ca 1 kg klibbigt vitt ris (sticky rice/glutinous rice; finns i asiatiska affärer)
10-15 torkade shitake (tongku) svampar
1 stor nypa torkade black fungus/cloud ear mushrooms (finns i asiatiska affärer, de sväller jättemycket vid blötläggning)
5-6 skivor fryst lotusrot
1 krm kinesiskt "five spices"-pulver
2 + 1 msk soja eller coconut aminos (för sojafri version)
1 tsk vit risvinäger
1 tsk kokossocker
1 tsk sesamolja
1 tsk srirachasås eller annan stark chilisås
snöre, jag använder oblekt virkgarn lite tjockare variant, klippt i ca 1 m långa bitar

Blötlägg bambubladen i hett vatten i några timmar. Skölj och blötlägg riset i kallt vatten i några timmar. Skölj mungbönorna och blötlägg dem i kallt vatten i minst 30 min. Blötlägg svampsorterna (i separata skålar) i hett vatten i några timmar. Häll av vattnet och dela black fungus i mindre bitar. Dela shitakesvampen i mindre bitar och koka dem med blötläggningsvätskan, five spices, 2 msk coconut aminos/soja, risvinäger, kokossocker och sesamolja i en stekpanna tills vätskan nästan är helt borta. Låt svalna. Tina lotusroten och marinera den i 1 msk soja/coconut aminos och srirachasås. Skrubba bambubladen med disksvamp på "fram- och baksida". Låt riset och mungbönorna rinna av.

Tryck till med fingret!
Forma strut
Nu börjar det roliga! Organisera allt på diskbänken så att du lätt kommer åt alla fyllningar, bambublad, snöre och en stor gryta att sedan koka zongzi i. Ta två bambublad, lägg dem parallellt med nervsidan neråt och vik ihop till en glasstrut med ett litet "veck" längst ner så att fyllningen inte rinner ut. Det är lite trixigt och kräver lite träning... Jag brukar trycka till med vänster långfinger, samtidigt som jag snurrar ihop bladen till en strut (se bild). Det är enklare att vika ihop zongzi om "toppen" av bladen är "inåt" i struten och stjälksidan utåt. Vikningen ska vara ungefär mitt på bladen så att "topp" och "stjälk"delar sticker upp ungefär lika mycket.

Lägg i fyllning

Lägg ca 1 msk ris i botten av struten. Lägg ½ msk mungbönor ovanpå och sedan i tur och ordning shitakesvamp, black fungus och lotusrot. Täck med ytterligare någon dryg matsked ris och vik ihop struten till ett paket. Snurra ihop med snöre så att ändarna hålls inne. Dra åt hårt! Lägg knytet i en stor gryta och fortsätt vika resten av zongzi.

Vik ena sidan
Vik ner andra sidan
Bind snöre runt
När du är klar med alla zongzi (blir eventuellt lite fyllning eller blad över), häll kokande vatten (eventuellt saltat) över dem och sjud sedan på svag värme i 1-2 timmar på under lock. Häll av vattnet och låt svalna lite innan servering.

Går bra att frysa och sedan värma i micro (enligt mig, men proffsen tycker nog att de ska ätas direkt).

Snyggare bildserie finns på mitt instagramkonto: yenwun heter jag där.

Zongzi är glutenfria (om man använder glutenfri soja), nötfria, äggfria, mjölkfria, vegan (såklart), sojafri (om man använder coconut aminos). Kan göras baljväxtfria om man hoppar över mungbönorna i fyllningen, och sesamfria om man struntar i sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar