måndag 17 april 2017

Naturligt glutenfria pitabröd (nästan)

Det här receptet på glutenfria pitabröd är hämtat ur Mekto Ganics bok "Bröd och kakor - baka utan gluten" (2014). Jag hade inte alla ingredienser hemma och minskade jästmängden (50 g jäst till 3 dl mjöl lät på tok för mycket), vilket kanske var anledningen till att bröden inte pöste upp som pitabröd egentligen ska göra. Men bröden var goda ändå och hade bra, seg konsistens, så jag lägger upp receptet här för fortsatt utveckling. Kikärstmjöl har ganska säregen smak som kan slå igenom mycket, så om du vet med dig att du inte gillar det föreslår jag att du byter ut det mot något annat glutenfritt mjöl - eller ökar mängden majsmjöl och bovetemjöl till 1½ dl av varje.

NATURLIGT GLUTENFRIA PITABRÖD (nästan), 6 st
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl pofiber
½ dl psylliumhusk (grovmald från Risenta, använder du fiberhusk ska mängden minskas till förslagsvis hälften)
20 g jäst
3 dl vatten
salt efter behag (jag brukar inte ha salt i mina bröddegar eftersom pålägget ofta är salt nog)

Blanda alla torra ingredienser. Smula ner jästen. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt i några minuter så att allt blandas. Degen är lös - den kommer att svälla och bli tjock under jästiden. Låt degen jäsa under lock i 2 timmar. Dela i 6 bitar. Forma varje del till en rund bulle. Platta till (använd pofiber eller glutenfritt mjöl på bakbordet) till ½ cm tjocka kakor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt (jag använder en ugnssäker bakduk i silikon). Låt jäsa övertäckt i minst 1 timme till (TIPS! Ställ in plåten i avstängd ugn medan brödet jäser. Glöm dock inte att ta ut plåten innan du sätter på ugnen). Vänd bröden så att undersidan hamnar överst. Grädda i 250 grader C i 5 min. Vänd bröden så att undersidan hamnar överst och grädda i 5 min till. Låt svalna.

Brödet är mjölkfritt, äggfritt, naturligt glutenfritt, nötfritt, sojafritt, veganskt. Innehåller baljväxter (kikärtsmjöl, byt mot majs- + bovetemjöl om du bakar åt baljväxtkänslig person).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar