Husmanskost i veganiserad version. Det blev i alla fall en snygg gratäng! Inte alltid man lyckas med den bedriften. Om man, som jag, har en rest av potatismos i kylen går det dessutom snabbt att slänga ihop den här rätten. Lite tid i ugnen, förstås, men då kan man ju göra annat... Tofu vätskar sig lätt när den värms upp. Därför stekte jag tofun och gjorde såsen ganska tjock. Man kan även vända tofun i vetemjöl eller maizena innan den steks för att få fusken ännu fastare.
FUSKGRATÄNG (vegansk fiskfri fiskgratäng)
Potatismos till 3-4 portioner (1 kg potatis skalas och kokas mjuk, mosa med växtbaserad mjölk eller grädde, olja/mjölkfritt margarin, salt, vitpeppar) - lägg längs kanterna av en smord ugnssäker form
400 g tofu skuren i cm-tjocka skivor
rapsolja
(maizena om man vill)
- Vänd tofun i maizena om du vill. Stek i olja på båda sidor - ska bli lätt gyllene. Lägg skivorna i "mitten" av den smorda formen (d.v.s. där det inte är potatismos).
300 g skivade champinjoner (färska eller frysta)
1 klick mjölkfritt margarin
vitpeppar
- Stek champinjonerna, först utan matfett eftersom de vätskar sig rejält - tillsätt en klick margarin när vätskan börjar försvinna. Krydda med peppar (och salt om du vill). Lägg champinjonerna ovanpå tofun.
saft av en halv pressad citron
2½ dl växtbaserad grädde (jag använde havrevariant)
2 rejäla msk svart tångrom
1 tsk torkad dill
1 msk vetemjöl eller 2 tsk maizena
- Pressa citronen i en av stekpannorna. Tillsätt grädde, tångrom, dill och vetemjöl/maizena utrörd i lite vatten. Sjud tills det tjocknar. Häll över svampen.
Ställ in gratängen i ugnen, 200 grader, i ca 30 min. Servera med grönsaker av valfritt slag, t.ex. morötter, kokt broccoli, ärter eller blomkål. Gärna knäckebröd också för att få lite mer tuggmotstånd.
Gratängen är mjölkfri, äggfri, fiskfri (såklart), nötfri, fröfri vegansk, kan göras glutenfri om sojagrädde/kokosgrädde används som grädde och maizena som panering/redning. Innehåller soja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar