lördag 25 februari 2017

Fröiga jordnötspuckar

En liten rest av kokt ris i kylen resulterade i dessa fröiga jordnötspuckar en halvstressig lördag då jag egentligen inte alls hade tänkt ägna min tid åt komplicerad matlagning. Eller, så komplicerat var det faktiskt inte. Tog 35 min från start till mål, inklusive handdiskning av mixern. Jag valde att använda en ganska stor andel jordnötter i biffsmeten för att få mycket "smak". Går utmärkt att byta mot andra rostade eller orostade nötter eller frön.

FRÖIGA JORDNÖTSPUCKAR, ca 20 st
ca 100 g rostade saltade jordnötter
½ dl naturella solroskärnor
½ dl naturella pumpakärnor
1 msk chiafrön
2½ dl kokt jasminris (volym kokt ris)
1 liten gul lök, finhackad
1 morot
5 soltorkade tomater i olja
1 krm vitlökspulver
½ msk spiskummin
1 tsk torkad timjan
en pyttedutt chiliflingor
en pyttedutt rökarom
rapsolja till stekning

Mixa jordnötter och frön fint (dock inte till "smör"). Häll i en bunke. Mixa moroten till "kross". Stek löken mjuk i olja. Tillsätt morotskrosset och stek i någon minut. Krydda. Häll ner i nöt-frömixen. Mixa tomater och hälften av riset och blanda detta med nöt-frö-lök-morotsmixen. Tillsätt resten av riset och arbeta ihop till smet. Forma små puckar som steks några minuter per sida i medelvarm stekpanna.

Min mixer rymmer bara 300 g åt gången (men den är ett tyskt kraftpaket med 35 år på nacken!), därav "omgångsmixningen" av ingredienser. Det är möjligt att det går att mixa allt samtidigt i en matberedare, men eftersom jag inte äger någon sådan, har jag inte testat.

Tips: Vispa ur stekpannan med lite mjöl, vatten och buljongpulver/tärning till en skysås och servera till biffarna. Vi åt med potatismos och fryst broccoli-blomkål-morotsblandning som värmts med tomatkross, salvia och svartpeppar.

Puckarna är glutenfria, trädnötfria, sojafria, mjölkfria, äggfria, vegan - såklart! Innehåller dock både jordnötter och frön som är vanliga allergener. Kan bytas mot andra nötter/frön - använd gärna delvis rostade för mer smak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar