tisdag 24 januari 2017

Fluffiga veganska semmelbullar / semlor

Lagom tills julafton är avklarad dyker de upp i affärerna - de första semlorna. Lite väl tidigt kan man tycka. Så vi väntade med årets bak till efter tjugondag Knut i alla fall! Till saken hör möjligen att barnen drabbades av vattkoppor under trettonhelgen, så vi hann inte innan...Hur som helst kommer här ett recept på fluffiga, saftiga semmelbullar/semlebullar. Knepet är att använda fast margarin som knådas in i degen istället för att smälta det innan. Och att strunta i hjorthornssalt som vissa recept innehåller eftersom det, liksom bakpulver och bikarbonat torkar ut brödet. Men det visste ni väl redan!

FLUFFIGA VEGANSKA SEMMELBULLAR (1 rejäl plåt)
25 g färsk jäst (50 g om du inte vill jäsa bullarna så länge)
1-2 tsk malen eller stött kardemumma (stött blir mer smak av)
1½ dl strösocker
1-2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
5 dl vatten eller växtbaserad mjölk (jag bakar i 9 fall av 10 med vatten)
150 g mjölkfritt margarin (ej flytande!)

Blanda smulad jäst, kardemumma, mjöl och socker i en lämplig degbunke (stor gryta använder jag). Tillsätt vatten. Knåda in margarinet och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den jäsa i några timmar under lock (eller bakduk) - just denna gång jäste degen medan vi var i simhallen, ca 4-5 timmar. Ta upp degen på bakbordet. Knåda igenom den och dela i lagom stora bitar. Rulla dem till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd(a) plåt(ar) och låg jäsa i 45 min. Grädda i mitten av ugnen, 225-250 grader. Gräddningstiden beror på hur stora bullar du har gjort - "normalstora" (ungefär 5 cm i diameter före jäsning) ca 6-8 min, stora (ca 8-10 cm i diameter) kanske 12-15 min. Låt svalna på galler under bakduk. Går utmärkt att frysa. Bra mellanmål att ta med sig på utflykter - utan fyllning.

För att göra semlor:
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur ett hål i "bottenbullen". Mosa ihop urgröpet med mandelmassa (eller något annat, t.ex. sylt om man inte gillar mandelmassa) och växtbaserad vispad grädde (valfri variant, vi använder mest havre här). Lägg fyllningen i bullen. Toppa med lite mer vispad veggogrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Semmelbullarna är mjölkfria, äggfria, fröfria, sojafria (kolla margarinet och undvik sojamjölk som degvätska!), nötfria, vegan. Innehåller gluten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar