I höstnumret av tidningen Vegmat är ett av mina recept med; en sallad baserad på svart bönspagetti och pumpa. Receptet här är en variant på det, med mer grönsaker och kryddor. Jag brukar dessutom gojsa ihop salladen mycket mer än vad de hade gjort när de testlagade den till tidningen, men det är förstås valfritt att göra så. Det går alldeles utmärkt att använda andra grönsaker än dem jag har valt, eller toppa salladen med t.ex. pumpafrön, skalade hampafrön, torkade tranbär, strimlade torkade aprikoser eller gojibär (gör jag också ibland).
HÖSTIG PUMPAPASTASALLAD MED SVART BÖNSPAGETTI, BUTTERNUTPUMPA OCH MOROT, 1 stor portion
300 g butternutpumpa i tärningar
75 g svart bönspagetti
1 grovriven morot
1 hackad tomat
gärna några broccolibuketter (ca 100 g)
1-2 msk balsamvinäger eller annan vinäger (alternativt pressad lime)
½ tsk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk rökt paprikapulver
½ msk valfria örtkryddor (jag gillar salvia, rosmarin, timjan) eller ½ dl färska hackade örter
2-3 msk näringsjästflingor (ger ostig smak)
salt eller kelpflingor efter behag
ev. några stänk rostad sesamolja
Valfri "topping", t.ex. rostade frön, torkad frukt/bär, ketchup, sriracha-sås (stark chilisås)
Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar. Rosta mjuka i ugn (eller micro), ca 30 min i 175 grader (15-20 min med crisppanna i micro). Koka bönspagettin tillsammans med broccolibuketter (koktid ca 5 min passar båda). Låt rinna av. Blanda ihop alltsammans till en härlig röra. Lägg upp på tallrik och toppa med valfri "pimp". Servera gärna lite halvljummen.
Salladen är mjölkfri, äggfri, sojafri, glutenfri, nötfri, vegansk, men innehåller baljväxter (bönpasta - ersätt med annan pasta om du inte tål, eller med svarvad zucchini).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar