fredag 23 oktober 2015

Kokosmjölkstuvade makaroner (mjölkfria) för hela familjen


Stuvade makaroner har aldrig varit någon favorit här i huset. Jag har testat lite olika varianter genom åren, men varken mannen eller barnen har blivit stormförtjusta. Skam den som ger sig! För den här varianten, baserad på kokosmjölk, fick tummen upp av samtliga glutenätande familjemedlemmar. Ett extra plus: Rätten är busenkel att göra glutenfri! Man byter helt enkelt ut de "vanliga" makaronerna mot glutenfria, men man får nog laborera lite med vätskemängden beroende på vilken sorts glutenfria man väljer - de har lite olika egenskaper har jag märkt. Förlagan var receptet på baksidan av "Kungsörnens Gammaldags Makaroner", men jag ändrade på i princip allt utom mängden vätska och makaroner. Serverades med ugnsbakad blomkål, rostad pumpa, skivade ugnsbakade rödbetor med limerasp, nybakat bröd (med äpplemos, morot och melonfrön) och vanlig strimlad isbergssallat.

KOKOSMJÖLKSTUVADE MAKARONER, 2-3 vuxenportioner
1 burk kokosmjölk (400 ml)
6 dl vatten
1 svampbuljongtärning (jag använder Knorrs, som är fri från soja, gluten och animalier)
5 dl "gammaldags makaroner"
1-2 msk senap
1 tsk paprikapulver
näringsjäst och svartpeppar att strö över varje portion

Koka upp kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt makaronerna och låt sjuda i ca 25 min. Rör om då och då. Smaka av med senap och paprikapulver, samt svartpeppar. Klart att servera!

Den här rätten är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri, fröfri, baljväxtfri, vegan. Kan göras glutenfri om man ersätter makaronerna med glutenfri pasta (kan behöva koka lite längre tid och vätskemängden kan behöva justeras).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar