fredag 25 september 2015

Fem små enkla kinesiska vardagsrätter

Har ni sett den här fina receptsidan, full av kinesisk mat du kan laga till hemma och med tydliga instruktioner inklusive fotografier? Det finns många i grunden växtbaserade recept på sajten, och med dagens utbud av fejkkött är det relativt enkelt att göra många av rätterna helt veganska. Jag hittade sidan lite av en slump när jag höll på att planera en lite större kinesisk buffé för våra vänner, totalt sex vuxna och fem barn. Om jag inte minns fel ska det då vara ungefär lika många rätter på middagsbordet... Plus en soppa och ris förstås, om man ska vara petig. Den hoppade jag över. Och jag fuskade lite... Det blev 10 rätter: 2 kalla, 3 wokade grönsaksrätter, lou han chai = gryta med åtta sorters grönsaker i den röda grytan på bilden; åtta är ett lyckotal enligt kinesiskt skrock, 2 med seitan (längst bak till vänster på bilden: wokad vitkål med veggoskinka + mock duck med selleri och lök), 2 med tofu (typ den här i den blå skålen längst bak på bilden samt wokade tofustänger i sötsur sås med ananas och paprika i gjutjärnsstekpannan) samt picklad ingefära (färdigköpt). Spana in bilden! Fem av rätterna får ni recept på här! Samtliga är sådana jag själv har ätit ofta under min uppväxt samt under min vistelse i Kina (gjorde ett fältprojekt där i 3 månader).

SOCKRADE TOMATER (kall)
4 stora tomater, skurna i klyftor
socker efter behag, ca 1 msk

Klyfta tomaterna. Lägg dem i en skål. Strö över sockret och låt stå en stund före servering.

GURKA MED VITLÖK (kall)
1 gurka
1 liten klyfta mycket fint hackad vitlök
lite salt
1 tsk rostad sesamolja

Skala gurkan. Skär den i fina bitar. Blanda den med finhackad vitlök (1 liten klyfta), salt och rostad sesamolja. Låt stå en stund före servering.

CHILISTEKTA BRYTBÖNOR (varm)
450 g brytbönor (jag använde frysta, fick inte tag på färska)
1 strimlad, urkärnad röd chilifrukt
4 hackade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk coconut aminos (eller ljus soja om du inte är allergisk mot soja)
en pyttegnutta socker

Hetta upp olja i en wok. Tillsätt chili och vitlök och woka några sekunder. Tillsätt brytbönorna och stek under omrörning i 5 min. Blanda ner coconut aminos/soja och socker och woka i 5 min till eller tills vätskan har försvunnit och bönorna blivit lite skrynkliga. Servera bums!

WOKAD ISBERGSSALLAD MED VITLÖK (varm)
1 huvud isbergssallat, grovt strimlat
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
salt

Hetta upp oljan. Woka isbergssallaten på HÖG värme under ständig omrörning. Häll på en gnutta vatten om det verkar fastna. Salta. Servera bums!

WOKAD MAJS MED PAPRIKA (varm)
400 g majskorn - absolut godast med färska, annars frysta
½ röd eller grön paprika, fint tärnad
1-2 msk pinjenötter eller solrosfrön, helst rostade
1-2 msk rapsolja
salt

Hetta upp oljan. Woka majs och paprika tills majsen är mjuk (om färsk används) eller varm (om fryst används). Tillsätt rostade pinjenötter eller solrosfrön. Salta. Servera. Denna rätt fungerar att varmhålla om så krävs!

De fem små rätterna är glutenfria, mjölkfria, äggfria, sojafria (OBS! Vid sojaallergi - använd coconut aminos och INTE ljus soja), nötfria (pinjenöt/solrosfrön är inte nötter men känsliga individer kan reagera på i synnerhet pinjenötter), vegan. Gurka med vitlök innehåller sesam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar