onsdag 11 mars 2015

Glutenfritt tunnbröd med linsbas

På årets bokrea fyndade jag Maria Blohms och Jessica Frejs bok "Nyttigt Bröd", som jag länge har spanat på. Jag har inte köpt den tidigare, mycket på grund av priset och för att mina bokhyllor redan översvämmas av kok- och bakböcker, men nu kunde jag inte hålla mig. Recepten innehåller relativt mycket mjölkprodukter, soja och havre, men inte alls många recept med ägg. Alltså är det skapligt lätt att ändra och laborera så att det passar våra behov bättre. Ett stort plus är även att alla recept är naturligt glutenfria och baseras på ingredienser som finns i nästan alla större livsmedelsbutiker. Dock tycker jag att de använder ohemult mycket fiberhusk och psylliumfröskal i vissa recept. Resultatet blir ett ganska studsbollsaktigt bröd, i alla fall i de lite "finare" degarna. I grova degar och till tunnbröd fungerar det dock skapligt. Hur som helst - det här receptet är inspirerat av ett av recepten i boken. Dock är det så förändrat att jag tycker att jag kan kalla det mitt eget. Jag ville baka ett bröd med baljväxter som grund, för dem som inte har tillgång till en stark mixer och därför inte kan mala sitt eget baljväxtmjöl. Därför utgick jag från kokta linser. Resultatet? Absolut OK, även om jag skulle vilja ha lite segare konsistens på det färdiga brödet. Nästa gång byter jag ut en del av durramjölet mot tapiokastärkelse och håller tummarna för att det blir bättre!

GLUTENFRITT TUNNBRÖD MED LINSBAS, 8 st
100 g röda linser
2½ + 2 dl vatten
60 g durramjöl (sorghum flour)
20 g fiberhusk
20 g jäst
1 msk agavesirap
salt efter behag
mer glutenfritt mjöl eller pofiber till utbakningen

Koka linserna med 2½ dl vatten tills linserna är rejält sönderkokta. Låt svalna. Tillsätt 2 dl vatten samt övriga ingredienser och rör till en smet. Låt den jäsa i 2-4 timmar. Dela degen (som är gummiaktig i konsistensen) i 8 bitar. Platta ut dem i rikligt med glutenfritt mjöl eller pofiber, till assiettstora tunnbröd. Kavla några tag med kruskavel mot slutet eller pricka dem med en gaffel så att de inte pöser upp för mycket under gräddningstiden. Grädda i ugn (på bakplåtspapper, 200 grader, ca 15 min, vänd efter 10 min så att andra sidan vänds uppåt) eller i torr stekpanna (några minuter per sida). Stapla de färdiggräddade tunnbröden ovanpå varandra och låt svalna inlindade i en handduk så att de inte torkar ut.

Tips: Vill du utgå från färdigkokta linser eller andra baljväxter; använd ca 200 g kokt mängd som mixas eller mosas ihop med 1½ dl vatten. Tillsätt sedan 2 dl vatten i enlighet med receptet.

Dessa tunnbröd är glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, vegan. Innehåller dock linser som personer som är allergiska mot soja och/eller jordnötter i vissa fall reagerar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar