torsdag 26 mars 2015

Glutenfritt fiberrikt mjukt tunnbröd med kikärtsmjöl

Till det här glutenfria mjuka tunnbrödet använde jag kikärtsmjöl som bas. Jag gillar verkligen kikärtsmjöl och ser alltid till att ha det hemma. Turligt nog bor jag nära en butik med "utländskt" sortiment där det i princip alltid finns (och inte kostar skjortan). Kikärtsmjöl, som även kallas gram flour eller besan, är rent ut sagt skitäckligt i rått tillstånd, men tillagat blir det lite nötaktigt i smaken. Förutom att använda det till bröd, bakverk och pannkakor kan man göra "äggstanning" av det (blanda med vatten + kryddor), ha som bas i hemgjorda falafflar, eller använda som "paneringssmet" till grönsaker som sedan friteras eller gräddas i ugnen. Men nu blev det alltså tunnbröd. Jag utgick från receptet på tunnbröd med linsbas, och sedan lekte jag fritt med mängder och ingredienser. Dessutom testade jag att grädda tunnbröden på spisen istället för i ugnen, vilket gick hur bra som helst. Lillprins bus provsmakade och godkände det färdiga resultatet. Mumsigt! Fast själv tycker jag nog att det linsbaserade tunnbrödet var strået vassare. Uppdatering: Jag har även gjort en variant utan tapioka, med mindre fiberhusk och xanthangummi som tillägg. Det blev ruskigt gott! Den variationen med kursiv stil nedan.

GLUTENFRITT FIBERRIKT MJUKT TUNNBRÖD MED KIKÄRTSMJÖL, 6 st
100 g kikärtsmjöl (kan bytas mot linsmjöl om du inte hittar kikärtsmjöl: Mixa röda linser till fint mjöl)
20 g fiberhusk (alternativt 10 g + 2 krm xanthangummi)
15 g pofiber
10 g fibrex (finmald)
10 g jäst
5 g tapiokastärkelse (ta maizena om du inte hittar tapioka) - uteslut om du använder fiberhusk + xanthangummi
1 krm hjorthornssalt
ev.  ½ msk agavesirap
4 dl vatten (3½ dl om du använder fiberhusk + xanthangummi)
salt och brödkryddor efter behag
mer pofiber till utbakning

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och agavesirap och rör till en slät smet. Låt den jäsa under lock (jag bakar i gryta) i några timmar (4-5 tim för min deg). Skär degen i 6 delar. Ta upp dem en i taget på bakbordet. Tryck ut i rikligt med pofiber till brödkakor. Kavla några tag med kruskavel eller nagga med gaffel etc. Grädda i torr, het stekpanna (något högre än medelvärme; jag hade 6-7 av 9 steg), ett par minuter per sida. Det är lagom att vända på dem när de "sväller upp". Stapla de färdiga bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en bakduk.

Bröden är mjölkfria, äggfria, sojafria, glutenfria, nötfria, fröfria, vegan. Dock innehåller de kikärtsmjöl som personer som är känsliga mot soja och/eller jordnötter kan reagera på. Kikärtsmjölet går att byta ut mot annat glutenfritt mjöl, men smaken blir annorlunda och proteinhalten lägre (om du inte ersätter det med baljväxtmjöl förstås!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar