fredag 21 mars 2014

Om blogginnehållet - och VAD VILL NI LÄSA OM???

En numera före-detta bloggläsare hörde av sig och framförde att bloggens innehåll numera är för strikt vad gäller livsmedel och har en alltför rigid hållning till mat i allmänhet och nästintill uppmanar folk till att späka sig. Trist - tycker jag, för i bloggarkivet finns massor av mat och fikabröd som är långt ifrån dietmässigt och allergianpassat. Eftersom det är så sällan det är någon som kommenterar på bloggen om vad ni VILL läsa om, använder jag mest bloggen som redskap för att själv hålla reda på mina recept. Det var därför jag en gång skapade en blogg. Men självklart vill jag veta - vad är det ni som trots allt hittar hit vill se mer av? Och mindre?

Min tanke med bloggen är definitivt inte att uppmana folk till att späka sig själva. Inte heller att göra folk överviktiga. Däremot har jag att förhålla mig till att det i samhället finns människor som faktiskt VILL hålla diet (för att de behöver gå ner i vikt eller bromsa en oönskad viktuppgång eller för att de ska delta i någon fitness-/idrottstävling), precis som att det finns de som älskar bakverk, sötsaker och inte alls har några problem med kroppens inre och yttre. Jag är INTE någon förespråkare av 5:2 eller LCHF. Jag VET att jag själv måste akta mig ytterst noga för dieter eftersom jag har haft och nog alltid kommer att få leva med (delar av) en ätstörning, och när jag väger för lite blir jag lite "korkad" eftersom låg vikt påverkar hjärnan. Det har jag skrivit mer om på min andra blogg där jag av och till delar med mig av hur min vardag ser ut. Just nu kämpar jag med att gå UPP i vikt, men på ett sunt sätt. Jag räknar kalorier för att få i mig tillräckligt och för att veta hur jag ska öka på matintaget om vikten behöver fortsätta att gå upp. Inte för att gå ner. Jag använder kalori- och näringsämnesräkningen som ett vetenskapligt utvärderingsredskap. Och för den som är nyfiken - jag äter mer eller lika mycket som elitidrottare, och försöker se till att det jag äter är "bra" ur näringssynpunkt (äter alltså mycket baljväxter, frukt och grönsaker, glutenfria gryn, mandel).

Vad jag också har att förhålla mig till är att jag har en födoämnesallergisk son, som jag fortfarande ammar. Det betyder att jag måste utesluta vissa saker ur MIN kost (soja, jordnöt, nötter, de grönsaker och frukter han inte tål) för att inte han ska reagera. Han är konstaterat allergisk mot soja (värst, alla former går bort), andra baljväxter inklusive jordnöt, trädnötter (kokos tål han och mandel går bra i små mängder) och han verkar även vara känslig mot sesam (solros-, pumpa- och melonfrön går bra), tomater, paprika, morötter, mango, ananas m.m. Dessutom har jag IBS (Irritable bowel syndrome, på svenska "krångelmage") och därför inte äter spannmålen havre, vete, korn, råg och rågvete samt deras släktingar (äter alltså glutenfritt, vetestärkelsefritt och havrefritt). Min äldsta son vägrar äta baljväxter annat än i förädlad form (som tofu, soja, sojakött), och är mycket skeptisk till hirs, quinoa, bovete, amaranth, sötpotatis och liknande - produkter som jag och minstingen äter en hel del av. Han älskar däremot nötter och jordnötter. Jag lägger minst en timme om dagen på att planera och laga familjens olika middagar för att tillgodose båda barnens samt mina egna önskemål och behov. Tyvärr blir det gamla favoriter i ny tappning, mat som är enkel att laga och innehåller få ingredienser, eftersom jag ofta har sällskap av en mammig minsting som antingen klänger i mina byxor, sitter på min arm eller håller på att bryta sig in i något skåp. Jag prioriterar bort att blogga om dessa maträtter - rostade rotfrukter, rotmos, rostade grönsaker och wokrätter finns det redan på bloggen, liksom sojafärsrätter och nötbiffar som jag slänger ihop av de rester jag kan gräva fram i kyl och skafferi. Helfabrikat vill jag inte blogga om i så stor utsträckning. Det är ju bara att ta vanliga recept och ersätta animaliekorv med veggokorv, köttbullar med göttbullar/vegobullar, mjölkbaserad ost med veggoost o.s.v.

Så småningom hoppas jag att minstingens allergier och nydiagnosticerade infektionsutlösta astma ska växa bort (vi har även klarat av en omgång lunginflammation på honom under februari-mars samt förkylning och magsjuka på båda barnen). Så småningom kommer jag att sluta amma (troligtvis till sommaren). Vad bloggandet tar för vändning då vet jag inte. Jag vet inte ens om eller hur länge till jag ska fortsätta att blogga om mat och recept. Kanske har jag mer tid då till att stå i köket och skapa nydanande recept. Kanske prioriterar jag annat. Just nu är läget som det är, och om det alls ska bli några blogginlägg blir det dessvärre enkel mat utan långa ingredienslistor och pyssel. Varken tid eller inspiration till matlagning finns när det tar så mycket kraft att få vardagen att gå ihop. Det finns mängder av bra veggobloggar därute, och jag förstår om ni slutar läsa här. Men snälla, om ni HAR några önskemål om vad ni vill se mer av - skriv en kommentar så att jag åtminstone vet! Det ger inspiration och motivation att fortsätta dokumentera och experimentera - med andra saker än glutenfritt och allergivänligt.

2 kommentarer:

  1. Jag har just hittat din sida och måste säga att jag uppskattar den mycket! Fortsätt skriva om glutenfritt och allergivänligt! Jag har själv IBS och är vegetarian (äter fortfarande får/getsmjölksprodukter och ägg) och äter inte vete, gluten, komjölk och försöker hålla mig ifrån socker. Min dotter är mycket allergisk och det är svårt att hitta recept på bröd som är jästfritt, mjölkfritt, glutenfritt, havrefritt (inga sädesslag), äggfritt och sojafritt. Hon ska helst inte äta några baljväxter alls. Fortsätt skriva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Anna, för din fina kommentar! På sista tiden har jag inte orkat blogga så mycket, lusten finns inte där. MEN - om du vill och om du vågar lämna din e-postadress här kan jag skicka lite tips direkt till dig istället... Kan även ta bort din kommentar med e-postadressen om du vill, när jag har skrivit upp den. Rent generellt tycker jag att det fungerar bra att baka "småbröd" med bovetemjöl/teffmjöl + kikärtsmjöl (eller mer bovetemjöl, rismjöl, teffmjöl, mandelmjöl om du inte vill använda baljväxter), pofiber, lite fibrex, lite fiberhusk eller xanthangummi, bakpulver och/eller bikarbonat + vatten. Ska bli som en "sockerkakssmet" i konsistensen, och när smeten har vilat en stund klickar man ut småbröd på bakplåtspappersklädd plåt, och gräddar i 20 min, 200 grader. Det blir dock ganska smuligt. Vill man ha ett "stabilare" bröd byter man ut lite av mjölet mot stärkelse (typ potatismjöl, maizena, tapiokamjöl). Går utmärkt att söta med stevia, och smaksätta efter eget önskemål.
      Kram!

      Radera