torsdag 6 mars 2014

Allergivänliga glutenfria semmelbullsbröd med snäll fyllning

Det här receptet skapade jag som ett alternativ till de vanliga, fett- och sockerstinna semlor man normalt sett smäller i sig runt fettisdagen. Receptet är gluten-, soja-, baljväxt-, mjölk-, ägg-, nöt-, frö- och spannmålsfritt (obs att vanilj per botanisk definition är en baljväxt)! Det ni! Fetthalten är låg, och jag har heller inte tillsatt något "riktigt" socker, utan bara använt mig stevia (som är ett naturligt sötningsmedel). Vågar ni testa? Det smakar inte som vanliga semlor, men är enligt mig ett helt OK alternativ... Sedan kan man förstås göra receptet onyttigt genom att byta ut äppelmos mot olja eller margarin i bullarna, blomkålsgrädde mot veggogrädde, använda riktig mandelmassa som fyllning, eller baka en helt vanlig semla.

ALLERGIVÄNLIGA GLUTENFRIA SEMMELBULLSBRÖD MED SNÄLL FYLLNING
100 g bovetemjöl
100 g durramjöl
20 g pofiber
10 g tapiokastärkelse
10 g glutinöst rismjöl
2 g grovmalen kardemumma
2 g xanthangummi (om du inte har xanthangummi går det skapligt att ersätta med ½-1 tsk fiberhusk)
10 g jäst
10 g linfrön blötlagda i 3 msk vatten i 10 min
1 tsk stevia (flytande)
75 g äppelmos eller äppelpuré (kokta mosade äpplen)
2½ dl vatten

Börja med att blötlägga linfröna. Blanda sedan alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt äppelmos, vatten, stevia och linfröna med sitt vatten. Arbeta ihop smeten med en slev (det är en kladdig smet). Låt jäsa i några timmar under lock (jag bakar som bekant i gryta). Klicka sedan ut smeten till 10-12 bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Det går enklast med hjälp av en slickepott och en matsked. Blöt händerna och forma klickarna försiktigt till lite slätare bullar. Låt dem jäsa på plåt i 1-2 timmar. Grädda sedan i mitten av ugnen, 200 grader med varmluft eller lite högre temperatur utan, i 10-15 min. Låt svalna på galler under handduk etc. Dela i "botten" och "lock".

FYLLNING 1:
äppelmos/äppelpuré
om du tål det - lite bittermandelarom
om du inte tål bittermandel - lite kanel eller kardemumma eller ingenting utöver moset

eller mosade färska dadlar
eller använd någon god sylt av t.ex. blåbär/hallon som blandas med chiafrön och får svälla en stund
eller frön (fast då blir de inte fröfria!) eller kokos som mixas till "smör" och smaksätts med valfri sötning, te.x. dadlar, stevia

Blanda ihop fyllningen och lägg i botten av bullarna.

FYLLNING 2:
150 g kokt, avsvalnad blomkål
sötning - stevia, dadlar etc.
gärna vanilj - men om du inte tål det - någonting annat du tål - kardemumma kanske?
lite vätska (rismjölk eller vatten t.ex.)

Mixa riktigt slätt i höghastighetsmixer. Om det blir för löst - tillsätt lite kokosmjöl eller en gnutta xanthangummi som binder ihop det hela. Klicka ut ovanpå fyllning 1 och lägg på locket. Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar