torsdag 20 mars 2014

Linssoppa med smak av apelsin

Här kommer ännu ett lågkalorirecept för dem som ägnar sig åt 5:2-dieten (= min chef, bland andra). Eller för dem som av någon anledning behöver ha koll på att de får i sig tillräckligt av vissa näringsämnen och kalorier (= jag). Soppan är i sig relativt mäktig och innehåller i runda slängar 300 kcal, 50 g kolhydrater, något gram fett och 15 g protein (receptet nedan med alla ingredienser, för en person, blir en stor skål). Själv åt jag den med lite tillbehör för att komma upp i mer näring:-). Gott var det oavsett, och löjligt enkelt att laga. Slängs ihop på en halvtimme - lätt! Personligen tycker jag att linser ger tillräckligt med smak i sig själva, så jag använde ingen buljongtärning/fond (och heller inget salt, tillsätt i synnerhet det om du är van vid salt mat). Om det inte var för att min lillkille är väldigt eksemig just nu hade jag pressat i lite färsk vitlök mot slutet, men nu fick det bli soppa utan denna ingrediens.

LINSSOPPA MED SMAK AV APELSIN
40 g röda linser
2½ dl vatten
175 g strimlad purjolök
125 g grovriven morot
100 g hackad stjälkselleri
1 tsk timjan
½ tsk senapspulver
finrivet skal av 1/4 obesprutad apelsin (ekologisk eller KRAV)
10 g ruccolasallat

Skölj linserna. Koka upp dem med vattnet, tillsätt purjolök, morot och selleri, och låt soppan sjuda under lock i 15-20 min eller tills linserna är mosiga och grönsakerna mjuka. Smaka av med senapspulver, timjan och finrivet apelsinskal (samt ev. vitlök). Häll upp i en skål och toppa med ruccolasallaten.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att höra att du inte hittar någonting här. Jag förstår dig helt och fullt om du tycker att det är många regler och pekpinnar men det är sådan min verklighet ser ut just nu. Att ha ett allergiskt barn och samtidigt själv ha diverse problem att förhålla sig till ÄR ingen höjdare och det är ett ständigt pussel att få ihop ok mat som passar alla. Det är alldeles utmärkt att du vill fortsätta ha ett sunt förhållande till mat. Det vill jag också ha, och det är vad jag kämpar för att få. Jag räknar inte kalorier för att gå ner i vikt, utan för att gå upp! Det kommer mer "normal" mat framöver, men tyvärr finns inte tiden att uppfinna nya rätter och blogga om dem, utan det mesta vi äter är gamla favoriter som jag gör lite varianter av. Och det känns inte så kul att blogga om.

      Radera