lördag 8 mars 2014

Bönchips-crisps (glutenfria och utan tillsatt socker och fett)

Har ni testat bönchips? Om inte har ni gått miste om någonting! Tycker jag i alla fall. Dessa smaskiga delikatesschips är ack så svåra att få tag på i vanliga butiker, men titta i delikatessavdelningen. Eller beställ på nätet om du är nyfiken, vet ja! För mig räcker det normalt sett INTE med bara en påse. Minst två vill jag ha. Helst tre. Eller kanske fyra. Fast... Även om de är "nyttigare" än vanliga chips (och godare också), är de kanske inte direkt hälsosamma, med tanke på fett- och salthalt. Dessutom blir det ganska dyrt att klämma i sig fyra påsar på en kväll. Så, jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en billig hemgjord kopia. Internet lyste tomt av "copy-cats" vid sökning på "bönchips recept", så mig veterligen är detta det första. Enkelt, billigt, gott och lätt att variera kryddning efter eget tycke och smak! Eftersom det var första försöket gjorde jag bara en LITEN sats, och bakade ut degen till tjocka bitar. Nästa gång skär jag dem i tunna stänger istället, och saltar lite lätt på ytan innan gräddningen. Att salta efteråt fungerar nämligen inte så bra eftersom saltet bara glider av. Näringsinnehåll? Tja, per liten sats av det här slaget 396 kcal, 24.5 g protein, 65.7 g kolhydrater, 2.3 g fett, 6 mg järn och hela 18.3 g kostfiber.

BÖNCHIPS-CRISPS
100 g torra bruna bönor, blötlagda i 8 timmar och sedan kokta i nytt vatten tills de blir riktigt mjuka (om du får problem med magen av bönor, testa att hälla av kokvattnet efter 10 min kokning, hälla på nytt vatten, låta det koka upp och sedan sjuda vidare under lock tills bönorna är klara) - motsvarar 225 g kokta bönor
15 g glutinöst rismjöl (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 tsk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i de flesta livsmedelsbutiker)
valfria kryddor i valfria mängder - jag använde ca 5 g totalt denna gång; vitlökspulver, senapspulver, timjan, dill, rosmarin, dragon, ramslök
ev. salt 

Mixa kokta bönor med glutinöst rismjöl, fiberhusk och alla kryddorna så att det blir en slät, fast deg. Lite vatten eller kokspad kan behövas om det blir för torrt. Platta ut degen på bakplåtspappersklädd plåt, till stänger som är ca 2 mm tjocka, 1-2 cm breda och så långa som du kan få dem (jag gjorde tjockare stänger, men det blir nog bättre med smala). Salta och tryck till saltet lite så att det inte ramlar av. Grädda i 150-175 grader med varmluft i ca 20-30 min eller tills stängerna är skapligt torra. Stäng av värmen och låt eftertorka med luckan på glänt (eller - sänk temperaturen och torka tills stängerna är som knäckebröd). Bryt i bitar!

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig av ditt recept på bönchips! :) Smakade precis på köpta bönchips och de är riktigt smarriga. Ser fram emot att testa ditt recept! Tänkte prova att tillsätta en gnutta olja och bara krydda med och salt till en början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du inte blir alltför besviken. Dessa blir lite mer knäckebrödslika än chipslika. De borde dock gå att pensla med olja innan gräddning och blir förmodligen krispigare om man byter rismjöl mot mandel- eller frömjöl...

      Radera