onsdag 12 juni 2013

Fuskpinnar med fastpotatismos

Hittade panko-ströbröd till extrapris och genast satte jag igång att fundera på vad det skulle användas till. Det första som dök upp i mitt huvud var förstås fusk- förlåt, fiskpinnar, fast veganska sådana. Just fiskpinnar smakar ju inte så mycket i sig (sej, haha), så helt omöjligt att imitera dem borde det inte vara. Lite alger, salt och vitpeppar, samt dill, som är en typisk fiskkrydda fick sätta smaken, och tofu i kombination med vetegluten ge konsistensen. Mannen var mycket nöjd. Till fuskpinnarna serverade jag ett lite lyxigare potatismos på fastkokande potatis (samt ärter, morötter, gurka och majonnäsbaserad sås). Eftersom potatissorterna 'King Edward' (mosig) och 'Bintje' (fast) är de mest besprutade p.g.a. sin dåliga motståndskraft mot bladmögel, undviker jag dem in i det längsta. Det går för övrigt utmärkt att använda fast potatis till mos - bara tillsätt lite mer vätska.

FUSKPINNAR
1 msk söndersmulade wakamealger
200 g fast tofu
1 dl glutenmjöl
½ dl vetemjöl
½-1 msk japansk soja
1 tsk dill
½ tsk vitpeppar
2 krm salt
2 msk vetemjöl
1 tsk "no-egg" utrörd i 2msk vatten
½-1 dl panko-ströbröd
mjölkfritt margarin eller olja till stekning

Knåda ihop alger, tofu, glutenmjöl, ½ dl vetemjöl, soja, dill, peppar och salt till en deg. Låt den gärna vila svalt i några timmar. Platta ut cm-tjockt och skär i bitar, 2 cm breda, 4-5 cm långa. Vänd bitarna i vetemjöl, doppa i no-eggblandningen och panera i ströbrödet. Stek runtom på medelvärme i margarin eller olja.

FASTPOTATISMOS
600 g fast potatis
2 dl veggogrädde (t.ex. Carlshamns "Gott i maten" eller Alpros sojabaserade matlagningsgrädde)
örtsalt
svartpeppar
ev. mjölkfritt margarin

Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ihop den med veggogrädde och ev. mjölkfritt margarin om du vill ha smörigt mos. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar