tisdag 25 juni 2013

Cookie-dough-dip med carobsmak

För inte så länge sedan snubblade jag över en helt fantastiskt blogg med massor av annorlunda kreativa recept på "hälsosammare desserter": Chocolate Covered Katie. Till och med jag blev sugen på att testa! Fast som vanligt kan jag inte hålla mig till receptet utan måste ändra och experimentera på egen hand. Dessutom gjorde jag om det så att min lillpys inte skulle få så mycket mer eksem om jag åt av röran (jag ammar) och minskade på antalet ingredienser rejält. Blev gott i alla fall. Men nästa gång tar jag nog bara en dadel. Det blev lite för sött i och med att caroben ger en hel del sötma. Den som vill kan såklart använda kakao istället (men det tål inte vi). Krämigare konsistens om man tillsätter någon typ av fett, som nötsmör, kokosolja eller vanlig olja.

COOKIE-DOUGH-DIP MED CAROBSMAK (1 liten skål)
1 dl kokta kikärter
2 färska urkärnade dadlar
2 msk sojamjölk (eller mer eller mindre beroende på vilken konsistens du vill ha och hur hårdkokta kikärter du använder)
1 tsk carob (eller kakao) - blir gott även utan, det testade jag nämligen sedan
1 krm vaniljarom

Mixa ihop alltsammans till en lagom slät och krämig dip till färsk frukt. Bra som pålägg på bröd, "mellanlager" och topping på kakor också, för den delen.

1 kommentar: