söndag 3 februari 2013

Långkokt vintergryta med kidneybönor, rödbetor och morot

Nyckeln till att lyckas med den här grytan är att låta den puttra läääääänge på spisen på låg värme. Hyfsat billiga ingredienser som i stort sett finns tillgängliga året om. Och lite fusk i form av buljongtärning. Pasta, ris eller några andra gryn till. Eller bara ett gott bröd, gärna bakat på surdeg. För övrigt tycker jag att jag borde få lite sponsring av ett visst franskt grytföretag, så ofta som min favoritgryta syns i bild här på bloggen. En emaljerad gjutjärnsgryta som jag köpte för 14-15 år sedan. Den var svindyr då och kostar förmodligen ännu mer idag, men den är sjukt bra och jag använder den i stort sett varje dag.

LÅNGKOKT VINTERGRYTA MED KIDNEYBÖNOR, RÖDBETOR OCH MOROT
2 finhackade gula lökar
300 g tärnade morötter
200 g tärnade rödbetor
200 g skivade champinjoner
½ solovitlök, finhackad
500 g krossade tomater
½ dl vatten
1/3 vegansk buljongtärning (jag använder en variant med låg salthalt och inga smakförstärkare)
2½ dl kokta kidneybönor (1 dl okokt mängd)
1 msk paprikapulver
svartpeppar

Fräs alla grönsakerna en liten stund. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärning, kidneybönor (om du använder burkbönor - det går åt en burk och tillsätt bönorna mot slutet av koktiden istället, annars blir de helt sönderkokta) och paprikapulver. Sjud upp och låt sedan puttra på svag värme under lock i någon timme. Smaka av med svartpeppar.

1 kommentar:

  1. Låter jätte smarrigt! Jag som älskar "röda grytor" ska testa denna.

    SvaraRadera